Употребявани защитни маски и ръкавици замърсяват плажовете по света и застрашават живота в моретата

Към обичайните отпадъци, които оставяме или биват изхвърлени от водата на плажовете по света, вече се прибавят употребявани защитни маски и ръкавици по време на пандемията, съобщи Асошиейтед прес.

През последната година доброволци, които почистват плажовете в САЩ от Ню Джърси до Калифорния, в Обединеното кралство и Хонконг, все по-често попадат на изхвърлени лични защитни средства, използвани за защита срещу заразата с новия коронавирус.

Екозащитната организация "Клийн оушън екшън" от Ню Джърси публикува годишните данни за събрания боклук по плажовете в щата. Освен пластмасови отпадъци, фасове от цигари и хартиени опаковки на храни, които замърсяват пясъка традиционно, доброволците на организацията са събрали 1113 маски и други защитни средства срещу коронавируса от плажовете в щата миналата есен.

"Правилно използваните защитни средства спасяват живот, но изхвърлени неправилно те убиват живота в океана", каза изпълнителният директор на организацията Синди Зипф. "Отпадъците от личните защитни средства са резултат от пандемията и е възможно да се избегнат на сто процента. Използвайте ги правилно и след това ги изхвърлете в коша за боклук. Не е трудно и е най-малкото, което можем да направим за планетата, на която живеем, да не говорим за себе си".

Във втората половина на 2020 г. повече от 107 000 лични защитни средства са събрани от доброволци по света според данни на организацията "Оушън консървънси груп".

"Веднъж попаднали в природата, те са като всеки друг пластмасов отпадък, който вероятно никога няма да се разгради, а по-скоро ще се разкъса на все по-малки и малки парченца и ще остане за неопределено време", каза Никълъс Малъс, от програмата "Морета, свободни от боклук" на организацията. Той цитира резултати от неотдавнашно проучване, според което една защитна маска за еднократна употреба отделя до 173 000 микрофибри на ден. "това означава, че вредата е кумулативна и добавя огромно количество пластмаси към общия брой, който попада всяка година в световния океан", каза той.

В Шотландия изхвърлени маски и ръкавици бяха намерени на близо една четвърт от плажовете, почистени миналата есен от организацията "Марин консървейшън съсайъти". Маски започнаха да се появяват по плажовете в Хонконг още през март миналата година, в началото на пандемията.

Подобни статии

 • United Group се ангажира да приеме научно базирана цел за намаляване на емисиите

  United Group се ангажира да приеме научно базирана цел за намаляване на емисиите

  Днес United Group, водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, обяви, че се ангажира с определяне на цел за намаляване на емисиите, основана на инициативата Science Based Targets (SBTi) – проект, който има за цел насърчаване на корпоративните действия в областта на климата за нисковъглеродна икономика.

  212
 • Хърватия забранява найлоновите торбички

  Хърватия забранява найлоновите торбички

  С новия закон за управление на отпадъците в Хърватия напълно се забранява употребата на повечето видове найлонови торбички и те вече няма да се продават, съобщава информационният портал Индекс.
  Законът още е в процедура да бъде приет.

  428
 • Лятото в София с 40 дни по-късо от Сандански

  Лятото в София с 40 дни по-късо от Сандански

  Любимият сезон, в който събираме тен на плажа и хапваме диня, е най-дълъг в Сандански, където той е цели 173 дни. „Продължителността е изчислена на базата на среднодневните температури за поне 30-годишен период“, разказва пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Най-кратко пък е лятото в Габрово, София и Малко Търново. За сравнение в столицата горещият сезон продължава 133 дни. 

  201