Управляващата партия в Русия отчита значителни изборни загуби в Далечния изток

Управляващата прокремълска партия "Единна Русия" губи мнозинството си в далекоизточната Република Якутия на парламентарните избори в Русия, предаде ДПА.

В региона, известен също като Република Саха, партията се класира втора с близо 33 процента от гласовете след комунистите, които спечелиха 35 процента, което е увеличение с почти 20 процентни пункта в сравнение с предишните избори през 2016 г., сочат данните на избирателната комисия.
Наблюдателите отдават загубата на подкрепа за управляващите на опустошителните горски пожари, които бушуваха в региона с месеци, предизвикали недоволството на гражданите от реакцията на властите.
Представители на "Единна Русия" поискаха повторно преброяване на гласовете, съобщи избирателната комисия на Якутия. Това се очаква да се случи в средата на седмицата, каза председателят на комисията Евгений Фьодоров, цитиран от агенция "Интерфакс".
Партия "Единна Русия" увеличава преднината си на парламентарните избори в страната до почти 50 процента от гласовете, при 90 процента преброени бюлетини. Управляващата партия печели повече от 49,6 процента от гласовете, според последни данни на ЦИК.
По последни данни Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) получава 19,5 процента от гласовете, а Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) на ултранационалиста Владимир Жириновски се очаква да спечели 7,5 процента.
Партия "Справедлива Русия" получава близо 7,3 процента, докато партия "Новите хора" прескача също 5-процентния праг за влизане в долната камара на парламента - Държавната дума. Всички тези партии са смятани за близки до властта.
Опозиционните партии се оплакаха от нередности по време на тридневния парламентарен вот, отбелязва ДПА.

Подобни статии