US консул спасява Райна Княгиня от смъртта

Турците я наричат царицата на българите след ушиването на байрака

Райна Княгиня със съпруга си и четирите си деца

Райна Княгиня успява да се спаси от смъртно наказание благодарение на американския консул в Цариград Юджийн Скайлър, който се застъпва за нея, след като е тикната в затвора. Съществена е и ролята на американския журналист – кореспондент на „Дейли Нюз“, Джан Макгахан. Това разказа пред „Телеграф“ родственикът й Здравчо Здравчев.

Родена като Райкя Футекова в Панагюрище, жената ушила байрака, който се превръща в знаме на Априлското въстание, а извезаните върху него лъв и надпис „Свобода или смърт“ стават символ на революционните борби на българите от всички краища на родината.

Останала завинаги в историята като Райна Княгиня, тя няма лека съдба, разкрива родственикът й. Животът й е изпълнен с перипетии, бележи възход и поредица от драми. Заедно с още няколко момичета Райна шие денонощно знамето, а по-късно по време на бунта разнася патрони и превързва ранени. Турците я наричали царицата на българите, разказа Здравчев. След погрома на Априлското въстание тя е заловена и попада в затвора в Пловдив. Успява да избегне смъртта единствено благодарение на американския консул в Цариград Юджийн Скайлър и американския журналист, кореспондент на „Дейли Нюз“, Джан Макгахан.

След като консулът я измъква от затвора, я отвежда в Цариград. В „Дейли Нюз“ излизат драматичните писма от България на Макгахан „Писмата от ада“, които развълнуват британското общество. Едно от тези писма е посветено на Райна Княгиня. Много жени в Англия излизат в подкрепа на българката, създава се мощно женско движение в нейна подкрепа. След периода след затвора Райна Княгиня е имала няколко възможности да замине в чужбина, дори е имала покана да отиде в САЩ. Заминава да учи акушерство в Русия. Тя е първата дипломирана акушерка в България, която акушира през целия си живот и на бедни, и на богати. Самата тя заедно с царица Мария Луиза основава тогавашния Майчин дом. Софийският квартал „Орландовци“, някога село, е бил кръстен на нея за няколко години. „Намерих удостоверение на една ученичка от онова време от училище „Мария Луиза“ в село Райна Княгиня“, споделя Здравчо Здравчев. Самата Райна Княгиня рано остава вдовица, съпругът й Васил Дипчев умира от политическо преследване.

Подобни статии