US посолството и БЧК раздават пакети за хигиена на 30 000 бедни

Щатската мисия само със спешни консулски услуги поради ситуацията с COVID-19

„#ВъзстановявамеСеЗаедно. В партньорство с Американската агенция за международно развитие Българският червен кръст ще раздаде до края на ноември хигиенни пакети и материали на над 30 000 социално слаби хора в цяла България“.
Това написаха във Фейсбук от посолството на САЩ у нас.

От БЧК пък допълниха, че продължават да подпомагат десетки хиляди хора, засегнати от пандемията в изпълнение на мащабна програма, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП).
„Сесии за промоция на здравето и хигиената се провеждат сред 4600 души от ромската общност в областите Стара Загора, Шумен и Ямбол в периода 16-24 ноември 2020 г. със съдействието на Националната мрежа на здравните медиатори. Сесиите са придружени и с раздаване на хигиенни пакети и материали. Същевременно Българският червен кръст започна и поетапно раздаване в цялата страна на хигиенни пакети, които съдържат дезинфекционни и перилни препарати, както и лични предпазни средства. До края на месец ноември 2020 г. 30 000 социално слаби граждани от цялата страна, засегнати от разпространението на COVID-19, ще бъдат подпомогнати по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“, изпълнявана от БЧК чрез глобалния апел на МФЧК/ЧП, финансирана от USAID“, написаха в профила си във Фейсбук от организацията.
Междувременно US посолството обяви още, че заради риска от заразяване с коронавирус ще предоставя само спешни консулски услуги. „За Посолството на САЩ в София няма по-голям приоритет от безопасността и сигурността на американските граждани в България. За да защитим нашите граждани, както и служителите в посолството ни, ще предоставяме само спешни консулски услуги до второ нареждане поради сегашната ситуация с Ковид-19. Посолството на САЩ в София ще предоставя спешни услуги за американски граждани, включително спешни паспорти, спешни консулски удостоверения за раждане в чужбина и съвсем ограничен брой визови услуги“, написаха в профила си от дипломатическата мисия.

Подобни статии