Увеличава се броят на мигрантите, идващи в Германия през "беларуския маршрут"

Германските власти съобщиха, че броят на мигрантите, идващи в страната им през Полша и Беларус, се увеличава през последните месеци, предаде Асошиейтед прес.

По данни на федералната полиция, от началото на годината над 4300 души са пресекли незаконно границата с Полша. Повечето от мигрантите са от Ирак, Сирия, Йемен и Иран, посочи ДПА.
За периода от януари до юли са отчетени едва 26 души, дошли по "беларуския маршрут"; за август те са 474, за септември 1914, а за първите 11 дни на октомври те са 1934, посочи федералната полиция.
Повечето хора са настанявани в приемни центрове в източната провинция Бранденбург. Към обичайните места за настаняване, които могат да поберат общо 3500 души, са добавени и палатки, с което капацитетът да нарасне до 5 хиляди.
"Положението не е драматично, но е тежко", каза Олаф Янсен, ръководител на централната служба по въпросите на чужденците в източния германски град Айзенхютенщат. Той добави, че има и опасения, че сред новопристигналите може да се разпространи коронавирусът.
Европейски лидери като германският канцлер Ангела Меркел обвиниха беларуския режим, че подпомага засилената миграция към ЕС като форма на "хибридна война" с цел дестабилизиране на 27-членния съюз.
Хиляди мигранти бяха привлечени от възможността да дойдат в Беларус с туристически визи и да се прехвърлят след това в Полша, Литва и в по-малка степен в Латвия - и трите страни са членки на ЕС, граничещи с Беларус.
Няколко от мигрантите тях наскоро починаха от изтощение при опит да преминат от Беларус в Полша през район с гори и блата.
През 2015 и 2016 г. над милион души, бягащи от войните в Близкия изток, предприеха опасното пътуване през Средиземно и Егейско море в търсене на безопасност в Западна Европа и в частност в Германия. Но след пристигането им ЕС издигна стени от бетон и бодлива тел, постави наблюдение с дронове и сключи споразумения с Либия и Турция, за да държи мигрантите настрани от границите си, отбелязва Асошиейтед прес.
Доста по-слабо охраняваният път към ЕС през горите и блатата на Източна Европа се очерта като миграционен маршрут едва след като Евросъюзът наложи санкции на режима на авторитарния беларуски президент Александър Лукашенко след оспорените от опозицията избори и суровите репресии срещу протестиращи.

Подобни статии