Увеличаването на интервала между двете дози от ваксината на Пфайзер засилва нивата антителата след първоначален спад, показва ново изследване

По-дълъг интервал между дозите от ваксината срещу коронавируса на Пфайзер води до по-високи нива на антитела като цяло, отколкото при по-кратък интервал. Това е изводът от британско изследване. В него се предупреждава обаче, че има рязък спад в нивата на антителата след първата доза, предаде Ройтерс.

Изследването може да помогне за разработването на ваксинационни стратегии срещу варианта Делта на коронавируса, който намалява ефективността на първата доза от ваксината срещу коронавируса, въпреки че двете дози осигуряват защита срещу него.

Авторите на изследването, ръководено от Оксфордския университет, казват, че при по-дълъг интервал между дозите, неутрализиращите нива на антителата срещу варианта Делта са слабо индуцирани след първата доза и не се запазват по време на интервала преди втората доза. След двете ваксинационни дози нивата на неутрализиращите антитела са двойно по-високи след по-дълъг интервал между двете дози в сравнение с по-краткия интервал между дозите.

Неутрализиращите антитела се смята, че играят важна роля в имунния отговор срещу коронавируса, но цялата картина не приключва с тях, тъй като участие имат и т-клетките. Изследването е показало, че нивата на т-клетките като цяло са били 1,6 пъти по-ниски при по-дълъг интервал между дозите в сравнение с интервал от 3-4 седмици между дозите. Но също изследването е показало и, че в по-високо съотношение сред т-клетките са били помощните т-клетки (вид т-клетки) при по-дълъг интервал, а те подкрепят дълготрайната имунна памет.

Авторите на изследването подчертават, че и двата интервала между дозите водят до силен отговор на антителата и т-клетките. Изследването е било направено при 503 здравни работници.

Изводите от него са в подкрепа на теорията, че докато втората доза е необходима, за да се осигури пълна защита срещу Делта варианта, увеличаването на интервала между двете дози, може да предостави по-траен имунитет, дори и ако това е за сметка на краткосрочната защита.

Миналия декември Великобритания удължи интервала между двете дози на 12 седмици, въпреки че Пфайзер предупреди, че няма доказателства в подкрепа на увеличаването на интервала на повече от предвидените три седмици между дозите.

Сега Великобритания препоръчва интервал от 8 седмици между дозите, за да даде на повече хора по-голяма защита срещу Делта варианта по-бързо, докато увеличава имунния отговор в дългосрочен план.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • 2536 са новите случаи на COVID-19, починалите стигнаха 20 638

  2536 са новите случаи на COVID-19, починалите стигнаха 20 638

  2 536 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас лица през последните 24 часа. От тях 808 са установени с PCR, а 1 728 - с бързи антигенни тестове.
  285 или 11,24 % от новите случаи, установени през изминалото денонощие, са на лица със завършен ваксинационен цикъл. Общият брой на тестовете, направени за последното денонощие, е 24 032. От тях 5 701 са PCR, а 18 331 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

  94
 • Доц. Ангел Кунчев: Трета доза - за хората с по-ниско ниво на антителата

  Доц. Ангел Кунчев: Трета доза - за хората с по-ниско ниво на антителата

  Свидетели сме на поредната Covid вълна. Процентът на положителните проби се движи в тесни граници между 8 и 9,5%, което не е малко, защото продължава да се увеличава броят на приетите за лечение. Информацията от Главния държавен здравен инспектор е цитирана на фейсбук страницата на МЗ.

  83
 • Само 496 новодиагностицирани с COVID-19 в неделния ден

  Само 496 новодиагностицирани с COVID-19 в неделния ден

  496 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последното денонощие. 90 от тях са установени с PCR, а 406 - с бързи антигенни тестове. 57 или 11,49% от новите случаи, установени за изминалите 24 часа, са на лица със завършен ваксинационен цикъл.

  84