Увеличиха местата за синя зона в София, разкриха нови в зелена зона

От днес местата за платено паркиране в синя зона в София се разширяват от 5000 на 13 000 места, а работното време в дните от понеделник до събота се удължава до 20 часа.

Разширяването на синята зона и новото й работно време влизат в сила, след като в края на октомври Столичният общински съвет промени наредбата за организация на движението в града.

Новите места в синята зона са за сметка на зелената в районите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец”. По-евтината зона - зелената, пък разширява обхвата си в район “Възраждане”, където в жк „Зона Б-19“ се разкриват 550 места за платено паркиране.

С промените в наредбата общинарите премахнаха и безплатния режим "служебен абонамент“, и ограничиха ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и други институции до 5 паркоместа за даден административен адрес.

В наредбата беше заложена опция за удължен служебен абонамент за хотелите. Те могат да се възползват от разширение на режима до 23.00 часа в делничните дни, а за събота и неделя - в часовия диапазон от 08.30ч. до 19.30 ч. Служебният абонамент пък беше удължен от 19,30 до 22,30 ч. и разширен през събота и неделя.

В платените зони за паркиране за товарно-разтоварни дейности също има промени - контролирано паркиране за живеещите и бизнеса до 30 минути. За живеещите безплатно до два пъти на ден. За бизнеса пък се издават нарочни пропуски за 30 минути - 1 лв. за синя зона и 0,5 лв. за зелена.

Подобни статии

 • Стартира данъчната кампания в София, от утре налозите се плащат на каса

  Стартира данъчната кампания в София, от утре налозите се плащат на каса

  Данъчната кампания в София за 2022 г. стартира от днес. Местните данъци и такси в София могат да се плащат онлайн от днес, а от утре – 24 януари и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници, напомня във Фейсбук зам.-кметът Дончо Барбалов.

  85
 • Прекъснаха елзахранването на 134 незаконни обекти в цяла София

  Прекъснаха елзахранването на 134 незаконни обекти в цяла София

  Проведоха се проверки във всички 24 района на столицата, в следствие на което бе прекъснато електрическото захранване на 134 на брой незаконно свързани обекти. Това съобщи на пресконференция в Столичната община главният архитект на София Здравко Здравков. Днес председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев и главният архитект представиха проект за изменение на Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община. Предстои обществено обсъждане на промените и след това одобрението им от СОС.

  91