В арабския свят групи от интернет активисти се борят с пандемия от фалшиви новини

Коронавирусът? "Американски заговор"! Как да се избавим от него? "Лятото убива вирусите!". В социалните мрежи на арабски език фалшивите новини във връзка с болестта Ковид-19 се множат, за голямо неудоволствие на екипите от интернет активисти, които се опитват да възстановят основни истини.

"Като коригираме информации, спасяваме животи", казва пред Франс прес Бахер Джасем, член на екипа "Тек фор пийс" (Tech 4 Peace), който от четири години следи за фалшиви новини в Ирак.

Няколко пъти на ден този екип от интернет активисти споделя със своите няколко милиона абонати във Фейсбук, Туитър и Инстаграм поправки на фалшивите новини.

Моделът винаги е един и същ: независимо дали коригират рекламата на чудодейно лекарство или фалшивата обява за смъртта на известна личност, те правят скрийншот на фалшивата новина и й слагат червен етикет с надпис "Внимание, фалшива новина", като заедно с него публикуват детайлни обяснения, съдържащи проверена информация.

"Идеята не е просто да намираме фалшивите новини, а също така да съобщаваме добрите новини във връзка с болестта, да разкажем за начините, по които да се пазим от нея и как да избягваме фалшивите лекарства", обяснява Джасем.

Тази проверка на факти се извършва в момент, в който много страни от арабския свят навлизат в най-критичната си фаза на пандемията.

Ирак, където дълго време нямаше заразени, вече регистрира близо по три хиляди нови случая на ден. Оман, Алжир и Ливан достигнаха пикове на заразяване в средата на юли, непосредствено след Саудитска Арабия и Йордания.

 

Разтревожени лекари

 

На фона на препоръките на здравните власти за повече предпазливост фалшивите новини онлайн карат някои хора да не носят маска или да не спазват правилата за физическа дистанция, сигнализират пред Франс прес голям брой лекари.

Иракските лекари споделят, че са чували какво ли не: "новият коронавирус е американски заговор", твърдят някои пациенти. "Всъщност починалите от Ковид-19 са станали жертва на тайна газова атака", казват други. "Големите летни жеги убиват всички вируси", повтарят много иракчани.

Фалшивите новини не са присъщи само на арабския свят, но там те са особено опасни, тъй като местните власти засилиха контрола си върху медиите по въпроса с пандемията, заяви неправителствената организация "Репортери без граници".

Според борците срещу фалшивите новини този контрол прави хората по-недоверчиви по отношение на традиционните медии и по-склонни да вярват на това, което четат в интернет.

"Хората нямат медийна грамотност. Иракчаните сърфират във Фейсбук и Туитър, но не са способни да отсеят фактите от измислицата", казва пред Франс прес Файсал ал Мутар.

Този иракчанин, живеещ в САЩ, е основател на Ideas Beyond Borders, мрежа, която вече е превела на арабски, в партньорство с Уикипедия, над 250 страници с информация за вируса.

Да се осигури превод за целия арабски свят е ежедневно предизвикателство, казва Исам Фауаз, член на мрежата, базиран в Триполи, Ливан.

"Научните термини не са унифицирани: значението на една дума в Сирия, Ливан и Йордания е съвсем различно от значението й в Египет или Мароко", казва той пред Франс прес.

Лична кауза

Трудностите нямат значение, "за мен това е лична кауза: самият аз дълго време вярвах във фалшиви новини, за щастие се запознах с хора, които ме тласнаха да използвам мозъка си. Достатъчно е един-единствен човек да е убеден във фалшивата новина, за да се стигне до катастрофа за цялата му общност", казва 33-годишният преводач.

Агенция Франс прес, в рамките на своята дейност по проверяване на факти на арабски, вече е проверила и опровергала десетки фалшиви новини, споделени хиляди и дори милиони пъти. Някои твърдят например, че носенето на маски е опасно, тъй като ограничава достъпа до кислород, а също така че Световната здравна организация е престанала да се бори срещу пандемията.

За да бъдат по-видими, йорданците от групата "Фатабайано" ("Провери истинността" на арабски) са решили да използват същите канали за информация, като тези, в които са публикувани поправените от тях фалшиви новини.

От 2014 г. те изпращат поправените информации на хиляди последователи в Уотсап /WhatsApp/

Това мобилно приложение за съобщения е основният канал за фалшиви новини в региона. Мрежата, използвана от 75 процента от арабските интернет потребители, се превърна в платформа за споделяне на огромно количество информации, чиято достоверност е невъзможно да бъде проверена.

За разлика от Фейсбук и Туитър, съобщенията в Уотсап са криптирани и не могат да бъдат разчетени и обозначени от платформата.

"Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от верните новини" в Уотсап, казва пред Франс прес Мотаз ал Дахер, член на "Фатабайано".

По тази причина групата се опитва да присъства навсякъде: на своя уебсайт с дълги статии на арабски, в Инстаграм с графични изображения и във Фейсбук с видеоклипове за своите 800 хиляди последователи.

С едно-единствено мото: "Слуховете също са вируси!".

Още по темата: Фалшиви новини

Подобни статии