В битката с Мъск и НАСА за Луната: Безос прегря компютрите на американската Темида

Пусна 7 гигабайта жалба срещу космическата агенция

Джеф Безос

Най-богатият човек в света Джеф Безос буквално прегря компютрите на министерството на правосъдието на САЩ с гигантска по размер жалба, пратена по електронен път.

Това е пореден епизод в битката му срещу НАСА и Илон Мъск - неговия основен конкурент в надпреварата за новото покоряване на Луната, чийто проект вече беше одобрен от космическата агенция.

Жалбата се оказа в размер на 7 гигабайта и доведе до компютърен срив в министерството. Сега документите ще бъдат занесени във Федералния съд по исковете на DVD дискове, което отлага още във времето изпълнението на лунния договор със „Спейс Екс“ на Мъск.
Безос, който е основател и собственик на интернет гиганта Амазон и на космическата компания "Блу ориджин", представи през май 2019 г. проект за космически апарат, който през 2024 г. ще може да транспортира до Луната хора и оборудване. "Това е "Блу муун" (Синя луна), обяви Безос по време на презентацията, докато завесите се отдръпваха, разкривайки прототип в естествена величина на апарат за кацане на Луната с тегло над три тона празен и 15 тона зареден с гориво. "Блу муун" ще може да извършва меко кацане на лунната повърхност с полезен товар от 3,6 тона и от 6,5 тона в по-голямата си версия.
С иска Безос се опитва да оспори решението на НАСА, която сключи договор за превоз на хора до Луната с компанията „Спейс екс“ на Мъск. Само по себе си наличието на жалба принуди НАСА да спре изпълнението на договора до 1 ноември, но компютърният срив вероятно ще го удължи с още една седмица. Това съобщи репортерът Джоуи Рулет в своя Туитър.
Искът на "Блу ориджин" се оказа толкова голям, че компютрите на американското правосъдно министерство не са успели да обработят такъв обем PDF файлове. С писмо министерството моли съда да удължи срока за подаване на документите. „Нашите служители опитаха няколко варианта да създадат 50-мегабайтови файлове за облекчаване на работата, но те се оказаха неуспешни. Разбивката на многобройните PDF файлове на страници стана сериозен проблем, тъй като те съдържат много илюстрации и графики, които изискват много ресурси на компютъра“, пише министерството до федералния съд. Дори да има възможност да се разбие целият иск на файлове по 50 мегабайта, те няма да могат да бъдат качени на сайта на съда чрез формата за жалби, доколкото на нея не е предвидено да се прикрепват стотици файлове.
Ситуацията се усложни, тъй като много ключови служители на НАСА бяха на 36-ия годишен космически симпозиум в Колорадо Спрингс, проведен от 21 до 27 август, и не бяха в състояние да представят всички документи. Поради тази причина съдът удължи срока на НАСА до днес. Първоначално съдията не се съгласи да удължи срока за спиране на действието на договора между Мъск и НАСА, но след втора жалба на "Блу ориджин" удължи паузата по контракта до 8 октомври.

„Излиза, че Безос се пенсионирал от Амазон и се захванал на пълен работен ден да пише жалби срещу „Спейс Екс“, пошегува се Мъск по повод съдебния спор.
Конфликтът между него и Безос се изостри през този април, след като НАСА избра „Спейс Екс“ за основен партньор за изпращане на хора на Луната. Космическата агенция обоснова решението си с факта, че компанията на Мъск е дала най-ниската цена и че ракетата му „Старшип“ вече е във фаза на изпитание.

След като загуби битката за Луната, Безос подаде иск във Върховната сметна палата на САЩ, обвинявайки НАСА в несправедливост и предубеденост. Той нарече съревнованието „нечестно“. По негово мнение космическата агенция предубедено е оценила достойнства и недостатъци на кандидатите и в последния момент е изменила относителното тегло на критериите в общата оценка. Сметната палата обаче отхвърли тези аргументи като неубедителни. НАСА не измени и своето решение и след като Безос разпространи открито писмо, в което съобщи, че предлага 2 млрд. долара собствени средства за лунната програма, като поиска неговият модул „Синя луна“ да бъде избран за първото кацане. През юли Безос и останалите други трима членове от екипажа на капсулата на „Блу ориджин" кацнаха успешно на американска земя, след като преди това достигнаха околоземна орбита – ключов момент от усилията на компанията му да постави основите на космическия туризъм. Така сегашната жалба на Безос е втората, с която юридически се опитва да спре пътя на ракетата на Мъск към Луната. Богатството на Безос надхвърля 200 млрд. долара. Илон Мъск, който е главен изпълнителен директор на „СпейсЕкс“и на „Тесла Моторс“, притежава 101 млрд. долара. Неговата капсула „Дракон“ с двама астронавти на борда вече се скачи с МКС и се върна успешно на Земята.

Подобни статии