В Бундеслигата с маски, но без храна и баня

Футболът да остане под карантина, призоваха ултрасите

Трибуните в Бундеслигата ще останат празни.

В Германия изготвиха схема за подновяването на Бундеслигата. Очаква се това да стане на 9 май, но се чака зелена светлина от правителството. Повече яснота ще има на 30 април, когато ще се проведе среща между канцлера Ангела Меркел и представители на 16-те федерални провинции.

От Германската футболна лига вече са представили плана си на властите, той е разпространен и сред клубовете в Бундеслигата и Втора Бундеслига. Създаден е от комисия, начело с лекаря на националния отбор д-р Тим Майер. Според "Шпигел" от Министерството на труда са издали заповед футболистите да бъдат с маски на терена, които трябва да се сменят на всеки 15 минути заради овлажняването. Другото изискване е всички, ангажирани с отборите, да бъдат под карантина. Това са само част от условията, за да бъде подновена Бундеслигата.

Препоръките към клубовете, изготвени от футболните шефове и медицинските лица, се разпростират на 41 страници. Те са насочени главно към строгото спазване на хигиена и дистанция. Забранено е традиционното раздаване на храна в съблекалнята. Ако искат да се хранят, играчите ще трябва да си носят пакетирани продукти от вкъщи и да не ги споделят с останалите. Влизането под душовете трябва да става на малки групи и на дистанция от поне два метра. Това означава, че футболистите ще трябва да се изчакват, за да вземат душ, а в краен случай ще се къпят вкъщи. Играчите от домакинския отбор ще пристигат на стадиона със собствените си автомобили, за да няма струпване. Ако автобусът на гостуващия отбор не е достатъчно голям, то отборът ще трябва да бъде извозен с няколко превозни средства. Също така тимовете вече няма да излизат заедно на терена.

Срещите ще се играят без публика, а присъствието на стадиона е сведено до 322-ма души. 98 ще са на терена и около него, в това число се включват играчите, треньорските и медицинските екипи и съдиите. На трибуните ще има 115 души, сред които и представители на медиите, още 109 - телевизионни екипи и охрана, ще бъдат на територията на съоръжението. Много от феновете обаче са недоволни от идеята Бундеслигата да продължи без публика. От Сдружението на крайните ултраси излязоха с позиция срещу плана на футболните шефове да спасят бизнеса си. "Това е обида срещу обществото и по-специално срещу тези, които ежедневно се борят с коронавируса. Професионалният футбол отдавна е болен и трябва да остане под карантина", заявиха привържениците. Те бяха предупредени, че ако се съберат заедно да подкрепят своя отбор пред стадиона, мачът ще бъде прекратен и ще бъде присъдена служебна загуба 0:2.

Подобни статии