В Добрич бе открит барелеф на Петър Габе - воювал с плуг и перо за Добруджа

В Добрич бе открит барелеф на Петър Габе /1857-1927 г./ - участник в Освободителната руско-турска война, пионер на модерното земеделие, виден общественик.

Петър Габе остава в сянката на своята дъщеря - поетесата Дора Габе, но, както самата тя пише, освен в две войни за свободата на България, баща й е воювал с плуг и перо и за Добруджа, разказа за инициативата да бъде поставена паметната плоча председателят на групата общински съветници от ГЕРБ/СДС/ Иво Пенчев. Барелефът е изваян с техни лични средства.

Паметният знак е поставен на мястото, където е била къщата на Петър Габе с голямата му библиотека и личен архив, конфискувани заедно с цялото му имущество от румънската власт. Именитият общественик ратува за освобождението на Южна Добруджа от чуждото владичество и през 1917 година публикува анкета за жестокостите над местното население, припомни за делото на общественика доцент д-р Цветолин Недков на тържеството. Ярка следа оставя книгата на Петър Габе "Добруджанският въпрос в неговата същност", която излиза и на френски език.

Петър Габе е пример и за нас - да следваме завета на дедите си, да приемаме страната, която е станала наш дом, като своя родина, каза при откриването на паметния знак Олег Калдерон - председател на регионалната организация на евреите "Шалом" във Варна.

Подобни статии