В Генуа е открита паметна плоча на голямата оперна певица Елена Николай

Паметна плоча на Елена Николай (1905-1993) е открита днес в парка на консерваторията "Паганини", в Генуа, Италия. Това съобщиха от генералното консулство на България в Милано, организатор и инициатор на проекта. Голямата оперна певица е дълбоко свързана с Генуа, където започва първото си значимо професионално образование.

Поставянето на мемориала в чест на знаменитата певица, която е натурализирана италианка, е по идея на генералния консул в Милано Таня Димитрова. Плочата е създадена от скулптора Петко Йорданов.

Официални гости на откриването са били общинският съветник по културата, образованието и младежките политики Барбара Гросо, президентът на прилежащата община Франческо Веско, почетният консул на България за регион Лигурия Микеле Скандрольо, президентът на консерваторията "Паганини" Фабрицио Калаи и директорът на консерваторията Роберто Талямако, както и представители на различни институции от Генуа.

"Паметната плоча на Елена Николай е символ на близките културни, икономически и политически отношения, които винаги са свързвали Италия и България. Този паметен знак ще бъде първият символ на българщината в Генуа, който ще събира нашите сънародници при отбелязването на национални празници, както и ще привлича български и чуждестранни туристи, пристигащи в морския град", коментират от консулството.

Елена Николай е родена под името Стоянка Савова Николова през 1905 г. в село Церово, Панагюрско. Певицата учи две години в Консерваторията в България, след което заминава за САЩ, за да учи в Оберлинската консерватория. По-късно развива музикалния си талант в Генуа и Милано, а след това се мести в Неапол, като пее в най-големите италиански театри.

Името на Елена Николай е свързано и с филмовата сцена. В периода между 1963 и 1968 г. участва в седем филма. Особено важна е ролята й в Il boom с Алберто Сорди на режисьор Виторио де Сика.

Именно в Генуа Елена Николай усъвършенства певческото си образование, което й позволява да развие висок, мощен и топъл глас, както и важна техническа подготовка, ясна и жизнена дикция и гъвкав темперамент. Оперната прима учи в консерваторията "Николо Паганини". Продължава образованието си с частен учител, а след бомбардировките през 1943 г. се изявява на сцената на "Театро Карло Феличе" в Генуа, а по-късно в "Кинотеатро Гратачело" - едно от местата, които свидетелстват за тясната връзка между Елена Николай и града на фенерите.

На 12 май 1948 г. Елена Николай получава роля в операта на Рихард Вагнер "Тристан и Изолда", режисирана от Тулио Серафин и поставена в кинотеатъра "Гратачело", Генуа.

Редица книги свидетелстват за значимостта на Елена Николай като оперна певица на италианската и световна сцена. Тя оказва влияние върху музикалната култура на 20-и век с гласа и артистичността си.

В продължение на 17 години българското мецосопрано е примадона в миланската "Ла Скала", има 23 сезона в театър "Сан Карло" в Неапол и в "Арена ди Верона".

Други проекти, инициирани и осъществени от генералния консул в Милано Таня Димитрова през последните три години са откриването на улица "Васил Левски" в Болгаре, близо до Бергамо, пейка-паметник на поета Пенчо Славейков в Милано близо до "Дуомо". Поставени са и паметните плочи на поетесата Мара Белчева в Брунате, близо до Комо, на знаменития български оперен певец Николай Гяуров в Модена и на професора-италианист Катерин Катеринов в Перуджа.

Подобни статии