В Германия отварят врати първите училища на фона на пандемията

Photo: dw.com В Германия отварят врати първите училища на фона на пандемията

Десетки хиляди деца в Северна Германия се връщат днес на училище. Краят на лятната ваканция обаче е и сериозно изпитание за образователната система, която трябва да покаже как ще се справи в условията на коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

Мекленбург-Предна Померания е първата от 16-те федерални провинции на Германия, в която лятната ваканция приключва. Учениците в този регион, които са 152 700, се връщат в клас за пръв път от средата на март, когато училищата бяха затворени заради пандемията.
За да бъде минимизиран рискът от заразяване, децата ще бъдат разделени на групи, които не бива да се смесват помежду си. В рамките на тези групи обаче няма да важат правилата за социална дистанция.
Ян Бонин, директор на училище в град Росток, изрази увереност, че всичко ще мине добре. "В коридорите маските са задължителни", каза той пред ДПА и добави, че учениците, които са притеснени или изпитват несигурност заради новите норми, получават подкрепа от учителите. По думите му няма да има никаква търпимост към ученици, които не носят маски.
Учебните занятия се подновяват от днес и на няколко острова в най-северната провинция на Германия Шлезвиг-Холщайн, а в четвъртък това ще стане и в пристанищния град Хамбург.
От другата седмица към тях ще се присъединят и училищата в Берлин и околната провинция Бранденбург, както и тези в най-многолюдната германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия на запад и в останалата част на Шлезвиг-Холщайн.

Подобни статии