В. "Гъндул": Маската става задължителна на открито на морето

Photo: trtworld.com

"Два негативни рекорда за един ден", посочи в заглавие в. "Адевърул" и информира, че в четвъртък страната е регистрирала най-високия брой новозаразени от коронавирус в рамките на ден от началото на пандемията: 1356 души. Другият негативен рекорд за същия ден е броят на приетите в отделения за интензивно лечение - 402 души.

Според министерството на здравеопазването тези цифри се дължат на големия брой хора, които са отказали хоспитализация или са били изписани по желание, въпреки че са били болни, в периода 1-23 юли.

"Маската става задължителна на открито на морето!", информира в. "Гъндул". Окръжният комитет за извънредни ситуации в черноморския окръг Констанца реши да въведе допълнителна предпазна мярка срещу заразяване със SARS-Cov-2, която предвижда носене на предпазна маска от хората, които посещават оживени зони в курортите, обяви префектът Джордже Никулеску. Той уточни, че във всички морски курорти от национален интерес, като Ефорие, Мамая, Наводари, Костинещ и Констанца, предпазната маска става задължителна в часовия интервал 18,00 - 24,00 ч. на местата, където се струпват много хора. Префектът каза, че решението е било взето след анализ на риска от предаване на вируса. Мярката влиза в сила от 1 август, събота.

В. "Гъндул" пише още, че маската става задължителна във всички открити обществени пространства, включително на улицата, във всички населени места в североизточния окръг Яш. Решението на Окръжния съвет за извънредни ситуации бе взето, след като вчера в окръг Яш бяха потвърдени 45 нови случая на Ковид-19, а ден по-рано - 26. Мярката ще бъде в сила от 1 август до 14 август. Лицата, които полагат интензивни физически усилия при високи температури и влажност, както и децата под 5 години, са изключени от задължителното носене на маска. Гражданите, които нарушават разпоредбата, рискуват да бъдат глобени между 500 и 2500 леи (202 лв. - 1011 лв.)

Подобни статии