В жилите на Орлеанската дева е течала кралска кръв, смятат историци: Пророчеството на Мерлин

В книгата си „Драми и тайни на историята” френският учен и изследовател Робер Амбелен твърди, че Жана била незаконородена дъщеря на Изабела Банарска ­ плод на тайната є любов с Орлеанския херцог. Сред аргументите му водещ е този, че още преди да извърши своите подвизи, тя е била обсипвана с почести и се е ползвала от редица привилегии. Тя, например, имала златни шпори, което се позволявало само на рицарите.

В книгата си „Драми и тайни на историята” френският учен и изследовател Робер Амбелен твърди, че Жана била незаконородена дъщеря на Изабела Банарска ­ плод на тайната є любов с Орлеанския херцог. Сред аргументите му водещ е този, че още преди да извърши своите подвизи, тя е била обсипвана с почести и се е ползвала от редица привилегии. Тя, например, имала златни шпори, което се позволявало само на рицарите. Освен това имала собствено бойно знаме, както и свита от знатни дворяни, които при никакви условия не биха се унижили да са в подчинение на човек от простолюдието. Съвсем друга е работата, ако става въпрос за жена с кралска кръв, та било то и незаконородена.
По същата логика, нищо не би накарало краля на Франция да даде на Жана меча на Бертран дьо Хеклев, който тя поискала, когато се явила в двора. Хеклен бил известен рицар, прославил се с многобройни подвизи. И неговият меч, съхраняван в кралския дворец, се смятал за истинска реликва. Но тъй като въпросният меч бил завещан на покойния херцог Орлеански, който според Амбелен е бащата на Жана, то оръжието є било дадено без никакви възражения – като на законна наследничка.
Много преди Жана д'Арк да се роди, магьосникът Мерлин предсказал, че ако Франция някога изпадне в беда, ще бъде спасена от девица от дъбовата гора. Жана д'Арк вярвала, че това предсказание се отнася за нея. Когато кралският медик провел процедура за проверка на девствеността є, за да се потвърди съответствието с пророчеството на Мерлин, тя поискала още едно оръжие от предсказанието – бойна брадва. Тя била изготвена специално за нея от най-добрите майстори. А върху нея била гравирана буквата „J” с малка коронка отгоре. В абатството Сен-Дени има плоча с изображението на Жана д'Арк в доспехи и с брадва, на която може да се види същата тази буква „J” с корона.

Подобни статии