В Катар започна обратно броене преди старта на избори за законодателен орган

Катар се готви да избере утре повечето членове на своя законодателен орган - това са първите подобни избори там, които обаче едва ли ще променят баланса на властта в тази богата страна от Залива, управлявана от монархическата фамилия Ал Тани.

Досега всичките 45 членове на Маджлис аш шура - консултативен орган без особена власт, бяха назначавани от емира Тамим бин Хамад Ал Тани.

На 2 октомври катарците ще могат вече да изберат 30 от неговите членове, а емирът ще посочва занапред само 15. Тази инстанция ще може да предлага нови закони, да одобрява бюджета и да сваля министри - правомощия, каквито нямаше преди.

Без изгледи за обрат

При все че сред арабските държави в Персийския залив единствено Кувейт има избран парламент, експертите не очакват някакъв обрат в Катар, където политическите партии остават забранени. И подчертават, че тези избори се провеждат в страна, към която след около година ще бъдат насочени прожекторите във връзка с насроченото там Световно първенство по футбол.

"Важно е да се разбере, че стремежът не е да бъде създадена конституционна монархия, а да се засили участието" в политическия живот, обяснява пред АФП Андреас Криг, експерт по въпросите на Персийския залив.

Наистина, макар Съветът да получава нови властови пълномощия, всемогъщият емир, чиято страна е първият световен производител и износител на втечнен природен газ, ще има право на вето.

По време на предизборната кампания стените на градските сгради бяха изпъстрени с плакати, показващи кандидатите - всички с катарски народни носии. Проведоха се и няколко политически митинга. Държавната телевизия не излъчи никакви оживени дебати между кандидатите, а само кратки форматирани реклами.

Разцепление

Кандидатите - общо 284, от които само 28 жени, трябваше да бъдат одобрени от могъщото вътрешно министерство, което ги прецени според цяла серия критерии.

За да участват във вота, избирателите трябва да изпълнят редица условия, например да гласуват в окръзите, където са живели семействата им през 30-те години.

И единствено потомците на местни жители, които вече са били поданици на Катар през 1930 г., имат право да гласуват и да се представят като кандидати.

Това крие риска хора от голямото племе Ал Мура да не получат достъп до тези избори, което предизвиква оживени дебати из социалните мрежи.

Тези избори "създадоха разцепление в обществото у нас и ние, младите катарци, бихме искали то да изчезне", оплака се например избирател от Доха, пожелал анонимност.

Въпреки всичко обаче представители на групи без достъп до вота като племето Ал Мура ще може да бъдат избрани от емира, който има право да назначи 15 членове на съвета, посочват експерти.

Според дипломатически източници редица семейства и племена вече са провели вътрешни консултации, за да определят кандидата, който да бъде избран.

Няколко дни преди вота бяха свикани доброволци, които се обучават, готвейки се да организират изборната процедура, съобщиха местни медии.

Катарците вече са събрали електорален опит, гласувайки на местни избори или по повод конституционни реформи.

Изборите за членове на Съвета, планирани първоначално за 2004 г., неведнъж бяха отлагани.

Подобни статии

 • Какви са вариантите за американски санкции срещу Русия?

  Какви са вариантите за американски санкции срещу Русия?

  Финансовите варианти, които се обмислят, за да бъде наказан президентът Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна, варират от мащабни до строго лични - от отрязването на Русия от американските долари и международното банкиране до налагането на санкции на бивша олимпийска шампионка по гимнастика, за която се твърди, че е приятелка на Путин.

  25
 • Кризата в Украйна е сблъсък на два мирогледа

  Кризата в Украйна е сблъсък на два мирогледа

  Кризата в Украйна едва ли отминава - сблъсък на две гледни точки за света, който може да разтърси Европа. Тя носи ехото на Студената война и възкресява една идея, останала от Ялтенската конференция през 1945 г.: Западът трябва да уважава руската сфера на влияние в Централна и Източна Европа.

  54
 • Шпионският софтуер

  Шпионският софтуер "Пегас" се използва срещу неудобни на властта по целия свят

  Тежкото положение на борците за правата на жените в Бахрейн и Йордания е в светлината на прожекторите след нови разкрития, че две видни активистки са били хакнати многократно от страни, използващи шпионски софтуер на израелската компания "НСО Груп", съобщи в. "Гардиън".

  127