В конна база до Ихтиман: Строят селски театър за новия Шибил

150 души гледат филма заедно с екипа на 3, 4 и 5 септември

Снимка: Силвия Хубавенска Главните герои ще се срещнат със зрителите.

Селски театър като от едно време, ограден с бали от сено, ще бъде изграден в конна база до София. Само 150 човека ще имат последна възможност да станат част от благотворителното турне на новата адаптация на разказа „Шибил“ от Йордан Йовков, което приключва с три прожекции днес, утре и вдругиден.

„Тези прожекции ще се случат при залез слънце, на място, където хоризонтът ще се слее с екрана, а звездите ще опишат купола на специално изградена инсталация с природни материали. Ще бъде изцяло ново преживяване и първи по рода си прожекции в България в неочакван формат, където ще присъстват ключовите членове на екипа“, пишат създателите на филма. Зрителите ще видят уникалната по рода си инсталация, специален жест от известния архитект и артист Йозеф Мариа Пуи де Маса, предоставил правата. Кинолюбителите, които решат да посетят събитието днес, ще могат да се срещнат с менторите на конете, както и с двата водещи коня във филма - тези на Шибил и Сава, и да разберат малките тайни при заснемането на ключови сцени. Тези, които отидат утре, ще могат да присъстват на премиерата на саундтрака на филма, да се срещнат лично с композитора на филма Георги Стрезов и да разберат какъв е бил подходът при композирането на симфонията за "Шибил". Зрителите, които изберат 5 септември, ще могат да се срещнат със сценариста и режисьора на филма Никола Бозаджиев, както и с ядрото от млади актьори дебютанти.
„Шибил" е повече от филм, това е филм с кауза, който доказва, че младите български творци могат да творят смело и да покоряват света, вълнувайки публиката на 6 континента и печелейки цели 136 награди от 49 държави. Това е пилотен проект на фондация "Първа клапа", изграден на принципа "учене чрез правене", чиято цел е младите творци да дебютират млади и да създават стойностни филми, които да покоряват света и българските сърца. Режисьор на филма е Никола Бозаджиев, който пише сценария на 17 години и завършва филма на 19 години. Взима платинено „Реми“ за най-добър международен филм на 21 години, точно на толкова години Стивън Спилбърг взима своето дебютно „Реми“ за късометражния си филм "Амблин", на чието име е кръстено известното му студио. „Филмът ни няма за цел да бъде определен или верен на историческата достоверност. Той има за цел да дискутира ролята на сетивата, душата и ценностната система в съвременния свят. Изправя се срещу дефицита на човечност и припомня, че всички сме способни да обичаме и да бъдем съпричастни. Това, което в света на Йовков авторът определя като хуманизъм и нужда от любов към човека“, сподели режисьорът пред „Телеграф“.

 

 

 

Подобни статии

 • Първият професионален театър у нас - пловдивският, отбелязва 140 години с представлението

  Първият професионален театър у нас - пловдивският, отбелязва 140 години с представлението "Коприна"

  Първият професионален театър у нас - пловдивският, е създаден по настояване на гражданите с решение на Областния съвет на 11 декември 1881 година. Вече Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив, той ще отбележи 140-ата си годишнина със специално подготвено представление "Коприна" - по романа на Алесандро Барико, по драматизация на Александър Секулов и с режисьор Диана Добрева. Театърът носи името на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов. Годишнината, работата на театъра по време на пандемията и мястото на фестивала "Сцена на кръстопът" в нея, са част от темите, които директорът на театъра Кръстьо Кръстев коментира за БТА.

  131
 • Класика в танцовия театър гостува за първи път у нас

  Класика в танцовия театър гостува за първи път у нас

  В центъра на действието в "Алея на космонавтите" е поставен диванът в хола на панелен апартамент в Берлин-Марцан. Чувствата и двигателните импулси на едно семейство от три поколения се натрупват тук в несигурна близост, могат само да бъдат погребани в летаргия или да бъдат изложени на обратната връзка с тесния им живот. Това разказват от "Гьоте институт" по повод предстоящата премиера и първо гостуване на трупата на Саша Валц у нас.

  102