В края на месеца започват проверките за български храни в хипермаркетите

От края май започват проверките във веригите за български стоки, заяви в ефира на Нова тв земеделският министър Десислава Танева. В решението на МС срокът бе 6 май, но министърът поясни, че те ще оставят поне 14 дни време на търговските вериги за съобразяване с изискванията на правителството.

Според нея по големите супермаркети вече се предлагат повече български храни, особено пресни плодове и зеленчуци, наближаващият

Гергьовден може да бъде посрещнат със 100% българска трапеза.
Според нея в по големите супермаркети вече се предлагат повече български храни – оранжерийните домати и краставици, сега започва и сезонът на ягодите. Кампанията за реализация на българско агнешко месо по веригите за Великден също е била успешна, затова сега ''традицията'' ще продължи. Данни на браншови организации сочат, че има още около 20% агнешко месо за реализация.

В отговор на въпрос дали министерството на земеделието ще успее да избегне потенциалната млечна криза, ресорният министър коментира, че всичките им усилия са насочени към ''смекчаване на удара''.

„Понижаване на цената (изкупната - б. а.) на сурово мляко се наблюдава от около месец, тя обаче се дължи на сезона. Предстоящите месеци май, юни и юли се смятат за най-силните в млеконадоя и ежегодно им подобен спад. Предприетите мерки обособяват един основен канал за предлагане, а именно големите търговски вериги.
 По този начин млечни продукти, произведени от български суровини могат да се появят по рафтовете“, смята земеделският министър.

По отношение на започналия сезон на градушките, Танева коментира, че вече има няколко успешни въздействия. „Унищожената от градушки миналогодишна реколта не е на повече от 0,1 -0,5 % от всички площи в България. Тези проценти обаче не оказват влияние, което да рефлектира върху цената на дадена реколта“, уточни тя.

Танева беше категорична, че най-сериозен риск от изхвърляне при розите и черешите. ''Поели сме ангажимент да направим всички задължения на администрацията по Закона за маслодайната роза с по-кратки срокове – да идентифицираме, регистрираме площи с българска роза и в края на реколтната година ще можем да обявим каква директна подкрепа бихме могли да предоставим на фермерите'', коментира тя. „При втората ключова кампания - тази за черешите, два от каналите имат проблеми. Сред тях е износът на консервирани череши за Щатите, където налаганите мита правят износът невъзможен“, обясни министърът.

Във връзка с опасенията, че може хлябът да поскъпне, Танева каза, че това зависи и от международните цени. ''България произвежда в пъти над необходимото за изхранване, ние сме нетен износител на пшеница. Цената й на износ, определя и тази в страната.'', обобщи тя. Върху пазара рефлектират главно ограниченията, приложени заради пандемията.

Подобни статии