В Кремиковския манастир започна строителството на нови сгради

С благословението на патриарх Неофит и с водоосвещение, беше направена първа копка и започна строителството на нови сгради в Кремиковския манастир, съобщиха от Софийската митрополия.

Водоосвещението е било оглавено от Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха, в съслужение с архимандрит Евтимий, с иконом Серафим Янев - изпълняващ длъжността игумен на Кремиковския манастир, с протойерей Георги Младенов, протойерей Венцислав Попиванов, със свещеник Йоан Стефанов и дякон Никола Чочев.
На събитието е присъствал и Ангел Младенов - секретар на Софийската митрополия, както и представители на различни институции, организации и на строителната фирма.
След тържествения водосвет, с подобаващо благоговение, е била направената първата копка за началото на строителните дейности и са били положени три камъка за здрава и благословена основа. На тях е издълбан всепобедният символ на Христовата Църква - Честният Кръст.
В своето слово епископ Поликарп е изказал благодарност към Бога за Неговото благоволение към Светата обител и за това, че с това тържество, за началото на въздигането на манастира, се възкресява обителта за по-пълноценен духовен, богослужебен, социален, културен и стопански живот. Той е поздравил всички от името на патриарх Неофит и е изтъкнал, че строителството не би било факт, ако то не беше благословено и подкрепено от патриарх Неофит, и от Софийската света митрополия.
Проектът "Кремиковският манастир - Център на Софийската Света гора" се реализира със съдействието на Европейския съюз, с Европейския фонд за региони в развитие и с Оперативната програма "Региони в растеж". Европейското финансиране е 6 732 923,15 лв., националното финансиране е 1 188 162, 91 лв., а от Фонда за устойчиви градове - 1 829 404 лв.
Манастирът ще има нова манастирска сграда, която ще съдържа монашески килии, изложбени зали, музей, археологически кът, кухня и трапезария, работилници и храм, посветен на Св. Георги Софийски Нови.

Подобни статии

 • Св. мъченик Неофит - небесен патрон на българския патриарх

  Св. мъченик Неофит - небесен патрон на българския патриарх

  Във времето на жестокия император Диоклетиан (284–305 г.) в древния град Никея на малоазийската област Витиния живяло благочестивото християнско семейство на Теодор и жена му Флоренция, които имали благодатна рожба – юношата Неофит.

  63
 • Светейшият патриарх Неофит ще посрещне именния си ден в уединение и молитва

  Светейшият патриарх Неофит ще посрещне именния си ден в уединение и молитва

  На 21 януари, петък, Светата църква отдава прослава на преподобния Максим Изповедник и на Св. мъченик Неофит - небесен покровител на Негово светейшество българския патриaрх и Софийски митрополит Неoфит. В митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" в София Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, ще отслужи утре от 9.00 часа Света литургия, съобщават от кабинета на патриарх Неофит във връзка с предстоящия му имен ден.

  83
 • Да си спомним за преп. Макарий Египетски

  Да си спомним за преп. Макарий Египетски

  Преподобният Макарий Египетски се родил в Египетската страна, в селище, носещо името Птинапор. Неговите родители били съименни на древните свети праотци - Авраам и Сарра, като бащата на преподобния бил свещеник. Тъй като съпружеството им било безплодно, те решили да водят целомъдрен живот, но без да се разделят един с друг. И така те прекарали много години, съединени с духовно съжителство. Украсявали живота си с въздържание и пост, с чести молитви, неотслабващо бдение, щедро раздаване на милостиня, странноприeмство и много други добродетели.

  107