В мола здраве не продават

Свободата е хубаво нещо, но и носи отговорност

Търговци разпродават ударно зимните колекции през уикенда, преди да бъдат затворени отново със заповед на здравния министър.

Свободата не е само забавление и развлечение, тя идва и с отговорности. За българина обаче отговорност има само държавата, и то лично към него, а не към всички, защото именно той плаща данъци и това е достатъчно. Отговорността за това да се спазват законите и противоепидимичните мерки е на всеки един от нас, а не само за държавата. Защото в частност, ако мерките не се спазват, ние застрашаваме хората около нас, близките ни и приятелите ни.

Но присъщо за манталитета ни е, като отвориха кръчмите и моловете, всички да се юрнем да се забавляваме и пазаруваме като за последно. А за ново затваряне не е спирало да се говори. Лошото е, че в последните дни преди отново то да стане факт, нашенци се юрнаха да купуват стоки от първа необходимост в мола, за да се насладят на последните дни свобода. Нищо че предстоящият локдаун е само за десетина дни, явно търпението на народа се изчерпва. Разбира се, трябва да ни се признае, че сме доста търпеливи. Нямаше нито един протест на ресторантьор и търговец в мола заради мерките за сигурност. Всички проявиха разбиране, че така е в цял свят и ние не можем да се цепим и да постъпваме безотговорно. Не се разбира обаче защо веднага след като разрешиха на заведенията да работят, някак си хората като че ли забравиха за вируса, все едно не съществува. Реално обаче никога не е изчезвал, а опиянението от свободата ни накара да спрем да мислим за него. 

Поредното затваряне на бизнеса и съответно поставянето в изолация може би ще ни накара да постъпим по-отговорно при връщане на свободата и да пазим себе си и близките си. Защото, ако все още има хора, които не са се сблъсквали с вируса, могат отговорно да заявят, че имат голям късмет. Тези, които обаче преминаха тежкото изпитание, се научиха, че няма нищо по-важно от това да пазят себе си и близките си здрави. В тази криза стана ясно, че няма подготвени хора, експерти, лекари и власти за тази страшна пандемия, но поуката от нея е, че като има правила, трябва да се спазват. Защото късметът не винаги е с нас, а за да можем да се забавляваме в бъдеще, е необходимо и да бъдем предпазливи. Защото евтини палта и обувки в мола винаги ще се предлагат, но здраве – не се продава.

Подобни статии