В Молдова се извършват ваксинации в тролейбуси

Снимка: yahoo.com

Опираща се на дъщеря си, 82-годишната молдовка Лариса върви със затруднения към тролейбус, спрял близо до дома й в Кишинев. Тя обаче няма да пътува из квартала с тролейбуса, защото той е пригоден за друга цел: в него се поставят дози ваксини срещу ковид.

Синьото превозно средство, декорирано с изображения на лекари, държащи спринцовки, е превърнато в мобилен ваксинационен център, който обикаля улиците на молдовската столица.

Тролейбусът е придружаван от линейка и медицински екип. Целта на мобилния център е да улесни ваксинирането на възрастните хора и на онези, на които им е трудно да вървят.

Шофьорът донася стол на Лариса, която сяда и чака да бъде ваксинирана, в момент, когато Кишинев, с население от 650 хиляди души, е обхванат от горещини.

"За нас е много трудно да отидем в клиниката. Когато научихме, че тролейбусът ще мине точно покрай нашия блок, убедих мама да се ваксинира", разказва пред Франс прес дъщеря й Анна, която е на 42 години.

"Страхотно е, че разполагаме с такава възможност", доволна е тя.

Тролейбусът спира всеки ден на различно място, което бива обявено в интернет и по телевизията.

 

Да те ваксинират по пеньоар

От откриването на мобилния ваксинационен център преди два месеца стотици молдовци се ваксинираха в тролея, заяви пред Франс прес Виктор Манол, лекар от мобилния екип. Според него хората се чувстват много по-спокойни вътре в превозното средство, отколкото в болницата.

"Човек може да излезе от дома си по пеньоар, да отиде в тролея, спрял на улицата му, да бъде ваксиниран и да се прибере. Трябва само да знае кога тролейбусът ще е при блока и да излезе, това е всичко", обяснява Манол.

В тролейбусите се извършват ваксинации с препаратите на две компании: "Синофарм" и "АстраЗенека".

Младите искат да се ваксинират с ваксината на "Пфайзер", а възрастните, които помнят Съветския съюз - с руската ваксина "Спутник V", казва Манол. За момента обаче и двете ваксини не са налични в Молдова.

Страната, която е с население от 2,6 милиона души и е разположена между Украйна и Румъния, регистрира повече от 250 хиляди случая на заразяване с коронавирус и над 6 хиляди починали от началото на пандемията.

Молдовската ваксинационна програма върви сравнително добре, до момента на над 800 хиляди души е поставена поне една доза от ваксина срещу ковид, а на около 300 хиляди човека са поставени две дози, става ясно от данни на здравното министерство.

В понеделник Молдова получи първите си 500 хиляди дози от ваксината срещу ковид на "Джонсън и Джонсън" в рамките на програмата КОВАКС на Световната здравна организация.

Страната е присъединена към Руската империя през 19-и век, а през 1918 г. - към Румъния. Молдова е известна със своето селско стопанство и с лозята си. От 1940 г. до 1991 г. е република в Съветския съюз.

Подобни статии