В навечерието на срещата за климата: Мощна буря остави над 450 000 домакинства в Австралия без ток

Бурни ветрове в Мелбърн и австралийския щат Виктория тази нощ повредиха покриви на сгради, повалиха дървета и оставиха над 450 хиляди жилища без електричество, предаде АП.

Местното енергоразпределително дружество обяви, че щетите са много големи и предупреди, че някои потребители ще останат без ток до края на тази или началото на следващата седмица. От щатската служба за аварийни ситуации казаха, че са получени над 2500 обаждания за помощ, а около 300 човека са съобщили за повреди на недвижима собственост.

В Мелбърн бурята неприятно изненада много хора, които се готвеха за пътуват из щата. Този уикенд е първият от месеци насам, в който хората ще могат свободно да се придвижват из Виктория, след като бяха премахнати ограниченията заради коронавируса.

Едно от най-пострадалите от стихията места е Ред Хил, туристическа дестинация южно от Мелбърн. Местни жители съобщиха за изкоренени дървета и повсеместен хаос там. Щети са нанесени и в град Аделаида, където 30 хиляди жилища и бизнеси са останали без ток.

Метеорологичното бюро съобщи, че са били регистрирани най-силните пориви на вятъра от десетилетия насам. В планината Бен Невис вятърът е достигал скорост от 117 км/ч, а в протока Бас между Виктория и остров Тасмания - 165 км/ч. Очаква се до вечерта бурята да утихне.

Подобни статии