В новия мемориален комплекс край Тутракан: Бием се със сабята на ген. Колев

Привличат любители на историята с беседи, пъзели и игри за най-малките

Мемориалният комплекс край Тутракан ще е ултрамодерен.

Сабята на Бащата на българската конница ген. Иван Колев може да бъде видяна в реална бойна обстановка, както и други епизоди от Тутраканската битка ще бъдат пресъздадени в иновативна атракция в изграждащият се край Тутракан Мемориален комплекс „Тутраканска епопея“.

Това ще е един от акцентите на музея, който ще бъде изграден по проект за 4 964 000 лева от Регионален фонд за градско развитие и Община Тутракан. 

Монитори

Историческите моменти ще бъдат представяни чрез високотехнологична система от монитори, покриващи цялата площ на стените на залата, която е с площ около 270 кв.м. Помещението е диорама с цилиндрична форма. Иновативната интеракция ще е подходяща за посетители над 14 г., а за по-малките гости се планира изграждането на детски кът с образователни игри и исторически пъзели. Любителите на историята ще могат да се насладят на легендарните думи на ген. Иван Колев, с които се обръща към войниците си: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят руснаци в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи за обединението на България.“ 

Експонати 

На 28 юни 1913 година в румънската столица е подписан Букурещкият мир, който слага край на Междусъюзническата война. С този договор България губи Южна Добруджа, а границата се определя по линията Тутракан – Балчик. През 1915 г. България се присъединява на страната на Централните сили в пореден опит да обедини изконните си територии. На 17 август 1916 година Румъния се включва във войната на страната на Съглашението. През септември 1916 г. е решителната битка край Тутракан. Румънските войски са подкрепени от Сърбия и Русия, която изпраща прочутата си Казашка конница. Само за няколко дни ген. Колев помита казашката конница, за да върне Добруджа в пределите на Отечеството. Мемориален комплекс „Тутраканска епопея“ ще бъде разположен на площ около 800 кв.м. Туристите ще имат възможност да се насладят едновременно както на информационна беседа, така и на музейните експонати, литература и сувенири, които към момента са разположени в отдалечен обект в града.

Подобни статии