В оскъдни времена алозаврите са прибягвали до канибализъм

В оскъдни време страховитите хищни динозаври от рода Алозаври са прибягвали до канибализъм, предаде Ройтерс, позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. "Плос уан".

Ужасяващият върховен хищник алозавър е бичът на юрския период преди около 150 милиона години, какъвто ще бъде 80 милиона години по-късно през периода креда прословутият Тиранозавър рекс.

Подобно на тиранозаврите, алозаврите са практикували канибализъм, за да "пълнят стомасите си" във времена на оскъдица. За това свидетелстват множество фосили, намерени в Колорадо, САЩ.

Учените са открили 2368 фосилизирани кости, сред които от различни динозаври и други създания. Забележителното е, че 29 процента от костните вкаменелости носят следи от ухапване. По-високият от обичайния процент е свидетелство за плячкосване в екосистема, която вероятно е страдала от сезонна суша или горски пожар.

Алозаврите, достигали дължина до 10 метра и тегло до 2,5 тона, са били най-разпространените хищници в тази екосистема. Повечето от белезите от ухапване изглеждат причинени именно от тях.

Друга изненада за учените е, че 17 процента от костите на хищници, предимно алозаври, също носят следи от ухапване. Това кара изследователите да допускат, че алозаврите са налитали на трупове от собствения си вид, както и че вероятно активно са преследвали себеподобните си.

"Алозаврите вероятно са били опортюнисти по отношение на храната. Те са се хранили с всичко и всички, с което са могли", казва ръководителката на изследването Стефани Дръмхелър от университета на Тенеси.

Алозаврите стават третият вид динозаври след северноамериканските тиранозаври и мадагаскарските маджунгазаври, за които се откриват солидни свидетелства за канибализъм.

Подобни статии