В пандемичната 2020 г.: Прибрахме 25 млн. лв. по-малко от наеми

Хазяи декларираха пред НАП 728 милиона лева доходи

Пандемията се е отразила и върху отдаването на апартаменти под наем

Около 25,4 милиона лева по-малко доходи от наем са декларирали пред Националната агенция за приходите физическите лица у нас през пандемичната 2020 г. Това става ясно от данни на НАП, предоставени на „Телеграф“.

За сравнение през 2019-а, когато пандемията още не бе дошла, доходите от наем, които подлежат на облагане с данък, са възлизали на около 753 милиона лева. Миналата година обаче те са се свили до 728 милиона лева. Никой обаче не може да каже точно колко взимат хазяите у нас, тъй като има доста хора, които не смятат за нужно да обявяват пред данъчните власти тези свои доходи.

Все още не може да се каже и дали пандемията е стопила доходите от наем през миналата година, но това е много вероятно да е така, като се има предвид, че редица търговски обекти бяха принудени са затворят заради тежката ситуация, а много хора се изнесоха от апартаменти в големите градове, за да си натъкмят хоум офис в някоя къща на село. Въпреки това дори по време на пандемията доходите от наем са по-високи от тези, декларирани през 2018-а, когато те са били около 713 милиона лева. Това обаче може да се обясни и с факта, че наемите тогава са били доста по-ниски от актуалната им стойност.

Всеки хазяин, който дава под наем имот – независимо дали на друг гражданин или на фирма, е длъжен да декларира този доход в годишната си данъчна декларация. Трябва да се има предвид, че освен наемите от имот в страната, задължително трябва да се декларират и тези с източник от чужбина. Има обаче една важна подробност – доходът от наем се декларира от наемателя, ако той е фирма или самоосигуряващо се лице. Ако е друго физическо лице, това задължение остава за хазяина. Глобата за недеклариране на доходи от наем е от 500 лева за първо нарушение и 1000 лева за второ. 

Данъкът върху наемите е като на другите видове доходи – 10%. Преди това обаче хазяинът има право да си приспадне 10% нормативно признати разходи. Когато се изчислява годишната данъчна основа, се приспадат и задължителните осигурителни вноски, които лицето е задължено да прави за своя сметка.

Данъкът се декларира и внася авансово за първите тритримесечия на годината. За четвъртото се прави довнасяне през следващата година, когато се подава и годишната данъчна декларация. 

НАП дават и следния пример за това как можем да си пресметнем данъка. За 1-во тримесечие на календарната година лице е получило доход от наем в размер на 3000 лв., авансовият данък е 270 лв. Авансовият данък се определя, като придобитият доход се намалява с 10% разходи: 3000*10% = 300 лв. Полученият облагаем доход е 3000 – 300 = 2700 лв. Тази сума се умножава по данъчна ставка 10%, за да се определи авансовият данък: 2700*10% = 270 лв.

Хората с намалена работоспособност 50 или над 50 на сто дължат авансов данък, след като облагаемият им доход от всички източници на доходи през годината превиши 7920 лева. Когато наемателят е предприятие или самоосигуряващо се лице, наемодателят трябва да е представил пред наемателя копие на експертно решение от ТЕЛК/НЕЛК. Задължително условие е този документ да е валиден към датата на изплащане на дохода от наем. Такива лица, с валидно ТЕЛК решение са около 15 000.

Данните на НАП сочат, че броят на хората, декларирали доходи от наем, е приблизително около 125 000 души. Толкова е бил броят на хазяите през 2018 г. Най-много са в областите София-град, Пловдив и Варна. Много наемодатели има също в Бургас и Благоевград. На опашката са градовете от Северна България Видин, Търговище и Силистра, където броят на хазяите е едва няколкостотин.

10 000 евро на месец за най-скъпия мезонет

Мезонет за 10 000 евро на месец е най-скъпият имот под наем, който в момента се предлага в София. Местонахождението му е в центъра на столицата, става ясно от обява в платформата imot.bg. Имотът е тип пентхаус-мезонет, с огромна покривна тераса, от която се откриват невероятни гледки към целия град и Витоша. На първото ниво има отворено пространство тип Лофт, спалня, баня с тоалетна, отделна тоалетна и гардеробна. На второто ниво се помещават кабинет, баня с тоалетна. Там е и терасата.

От снимките става ясно, че фамозният мезонет се намира на върха на луксозния бизнесцентър на небезизвестен бизнесмен, нашумял преди 2-3 години със събарянето на паметник на културата на бул. „Васил Левски“. Точно до бизнесцентъра босът започна да вдига нова сграда, в която да вгради реплика на разрушената стара къща.

Подобни статии