В първата българска експедиция на осемхилядник: Скатов поема към К2 на Коледа

Чакат го минус 40 градуса и вятър със 100 км/ч

Снимка: Фейсбук Атанас Скатов писа седмата си книга цели 7 г.

Навръх Коледа Атанас Скатов ще предприеме най-голямото предизвикателство в живота си – първата българска зимна експедиция над 8000 метра. 42-годишният алпинист-веган се цели в най-страховития връх и втори по височина след Еверест – К2 (8611 м).

„Това е единственият осемхилядник, който все още няма зимно изкачване. Правени са много опити, но никой не е стигал до върха”, разказа Скатов.

Досега в Хималайската му корона има 10 осемхилядника, като последният беше Дхаулагири (8172 м) през октомври 2019 г. Миналата година той стъпи на общо 4 исполина над 8000 м.

„На К2 щях да ходя лятото, но беше затворено и сега се реших, въпреки всички усложнения заради пандемията, които допълнително усложняват цялото начинание. Багажът, който ще нося, също ще е повече заради цялата зимна екипировка. Благодарение на моите спонсори от частния бизнес, се надявам да я осъществим. Макар да това изкачване да изглежда много трудно и почти невъзможно, мисля, че имаме шанс. Всичко е във вярата”, допълни Наско, който тренира в Сливен по нови методи за симулация на голяма височина.

Той заминава за планината Каракорум на 20 декември, където ще се включи в международна експедиция, в която ще участват 35-40 души. „На 24-и трябва да стигнем изходната точка на последното населено място и на 25 декември започва трекингът. Една седмица имаме да вървим до базовия лагер, където ще имаме месец аклиматизация и изграждане на височинни лагери. Живот и здраве февруари месец ще се качим”, обясни Наско.

По това време на годината под К2 температурите ще са между минус 30 и минус 40 градуса, вятърът е над 100 км ч. „Когато пада пресен сняг, натрупва над един метър. Освен че върхът е много труден, условията ще са най-тежките. Възможно най-тежките, щом досега 40 години никой не е успял да го качи зимата”, допълни Скатов.

Тази седмица той представи седмата си книга - “Седемте континентални първенеца”, по която е работил 7 г. „Тя е във форма А4 като албум с над 700 снимки. Който желае да я закупи, може да я потърси на atanasskatov.com/knigi/. Приходите отиват за финансирането на изкачването ми. Никога не съм си представял, че ще ходя на зимна експедиция над 8000 метра, още по-малко пък на K2. Но животът за това е интересен, защото не знаеш какво следва”, усмихна се алпинистът.

 

Подобни статии

 • МОК заплаши щангите с изхвърляне

  МОК заплаши щангите с изхвърляне

  Международният олимпийски комитет (МОК) предупреди федерацията по вдигане на тежести, че спортът може да бъде изключен от програмата за Париж 2024 заради продължаващите проблеми с допинга.

  77
 • МОК окуражава, но не задължава олимпийците да се ваксинират

  МОК окуражава, но не задължава олимпийците да се ваксинират

  Международният олимпийски комитет (МОК) окуражава участниците в Токио 2020 да се ваксинират срещу Ковид-19, но не ги задължава, заяви вицепрезидентът на организацията Джон Коутс. Той уточни, че МОК работи с платформата на ООН "Ковакс" (COVAX) за разпространение на ваксини и всеки желаещ ще може да получи такава.

  113
 • Красен Кралев откри ремонтираната спортна зала в Пазарджик

  Красен Кралев откри ремонтираната спортна зала в Пазарджик

  Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри в Пазарджик ремонтираната спортна зала „Васил Левски“. През годините бяха направени няколко вътрешни ремонта, освен това бе сменено отоплението, оправени са всички общи части, тоалетни, но залата се нуждаеше от подмяна на покрива и ремонт на фасадните части.

  82