В София пускат електробуси на повикване

София ще тества за първи път в Европа иновативна практика за „зеления обществен транспорт при поискване“. 

Иновацията ще бъде тествана в един от кварталите в столицата, съобщи БНР. Това ще стане по проект, спечелил финансиране по програма Urban Innovative Actions (UIA) - инициатива на Европейския съюз, която предоставя на градските райони в цяла Европа ресурси за тестване на нови и недоказани решения за справяне с градските предизвикателства.
Проектът предвижда вместо да се движат по предварително определени маршрути, новите електроавтобуси да създадат карта на маршрута възоснова на търсенето на гражданите, подадено чрез мобилно приложение. То ще използва изкуствен интелект за усъвършенстване анализа на данни, за да създаде най-ефективния път за всяко пътуване, като събира възможно най-много пътници. Проектът използва и облачни технологии.

Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години и се очаква да започне през тази есен. Бюджетът на проекта е в рамките на 4,6 милиона евро, като 20% е съфинансиране, осигурено от всеки от партньорите.

Водещ партньор на консорциума е Столичната община, а негови членове са Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Асоциация за развитие на София, "Център за градска мобилност", Национално сдружение на общините в България, Телелинк и Национален институт по метрология и хидрология.
Проектът INNOAIR е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Това е първият български проект, избран за финансиране от Инициативата. 

Подобни статии

 • От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари плащаме за зелена зона в София и в събота

  От 4 януари ще плащаме за “зелена зона” в София и в съботните дни. Платеното паркиране ще се таксува от 10.00 до 18.00 часа, припомниха от Центъра за градска мобилност. “Синята зона” също ще е активна в събота и тя ще работи в същия часови интервал. От следващата година ще се промени и режимът на почасово платено паркиране в “зелена зона” в работните дни от 8.30 до 19.30 часа.

  382
 • Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Няма да увеличаваме местните данъци и такси през 2021 г., обеща кметът Фандъкова

  Готовият проект за бюджета на Столична община за 2021 г. ще бъде представен в първите дни на новата година. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която участва в проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк.

  456
 • 3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  3 г. уседналост дават предимство за детска градина

  Постоянен адрес в София от повече от три години ще носи 4 точки при кандидатстване в ясла и детска градина в София. Това предвижда Наредбата за прием на деца в общинските ясли, градини и в подготвителните групи в София, която беше окончателно приета от Столичния общински съвет вчера.

  242