В Стара Загора откриват болнично отделение само за родилки с коронавирус

Снимка: Авторът Директорът на старозагорската болница проф. Йовчо Йовчев.

Специален сектор за прием и лечение на болни от COVID-19 родилки се обособява при Акушеро-гинекологичната клиника към УМБАЛ – Стара Загора, съобщи изпълнителният директор на здравното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев и припомни, че клиниката е от трето ниво и на практика обслужва цяла Югоизточна България.

Разделянето на два сектора е заради високият брой на болни от коровирусната инфекция родилки и липсата на места в клиниката по пулмология, където са били настанявани до момента.

Родилките с отрицателен тест на коронавируса и с нормално здравно състояние ще бъда пренасочвани към други болници на територията на града. Сходна е ситуацията в неонатологичното отделение, където ще се обособят два сектора.

В четвъртък от старозагорската държавна болница е била изписана 24-годишна родилка, която е прекарала близо два месеца там заради вирусното заболяване. Жената е в добро здраве, здраво е и новороденото. Междувременно е спасена нейна връстница, която е прекарала тежък инсулт, жената е в 28-та гестационна седмица и според лекарите много трудно ще бъде задържането на плода.

Към 8 април в старозагорската УМБАЛ има 172 настанени за лечение на коронавирус, като свободни са само 25 легла. 7 от хоспитализираните са интубирани, 7 са на кислородни маски, 6 са починалите за денонощието.

Подобни статии