В столицата на Еквадор ваксинацията срещу ковид става задължителна за пътуващите в градския транспорт

Нов вид сертификат за ваксинация срещу ковид ще бъде задължителен за пътуване в градския транспорт на еквадорската столица Кито, съобщи местният в. "Комерсио" като се позова на представител на кметството.

С оглед съблюдаване на обществения интерес, лица, които не представят сертификат за ваксинация, ще трябва да слязат от превозното средство, цитира изданието казаното от служителя в кметството.

От вчера властите провеждат информационна кампания, за запознаване на гражданите с предстоящите ограничения, които влизат в сила след 8 дни, предаде ТАСС.

Аналогични изисквания ще бъдат приложени за търговския и корпоративния транспорт и за училищните автобуси. Контролът ще бъде упражняван избирателно на транспортни възли, където ще се следи и дали се спазва максимално допустимото запълване до 75 на сто от капацитета на превозните средства.

В края на декември правителството на Еквадор реши да направи ваксинацията задължителна. Към момента напълно ваксинирани срещу коронавирус са почти 13 милиона души. Това се равнява на 80 на сто от населението над 5-годишна възраст.

От началото на пандемията в Еквадор с ковид са се заразили около 560 000 души, а починалите са 33,6 хиляди.

Подобни статии