В Столичната община обсъждат: 1000 лв. глоба за стара кола в центъра

Ограничението ще важи в дните със силно замърсен въздух

Солени глоби до 1000 лева чакат шофьорите, които влизат в центъра на София с по-стар автомобил в дните със замърсяване на въздуха над нормата.

Подобна идея е записана в проектонаредба на Столичната община и се обсъжда да влезе в сила още от тази зима, предаде Нова телевизия, цитирайки Зафир Зарков, общински съветник в Столичния общински съвет. 

Мярката ще важи само в определени дни, в които въздухът е прекалено замърсен. Глобата от 1000 лв. ще важи за фирмена кола, докато за личните автомобили планираната санкция е 500 лв.

Освен какви ще са санкциите в проектонаредбата на общината е разписано и кои ще са нискоемисионните зони. Едната е идеалният център на София, а другата – в периферията до Южния парк. Първоначално в тях няма да се допускат само автомобилите със стикер от първа екокатегория. "Като първи сезон, като първа мярка, като стартирането на работата на тези групи може би разумът говори, че трябва да се започне, естествено, с най-ниската и най-замърсяващите автомобили", обясни Зафир Зарков.

Над 180 камери ще следят стикерите на автомобилите. Информацията ще се предава в Центъра за управление на трафика. Тъй като все още не всички автомобили имат екостикери, то глоби няма как да се налагат преди юли 2022 година, когато практически целият автопарк трябва да е получил от новите стикери.

 

Подобни статии