В театър "Възраждане": Сърчаджиев режисира Саня

Актьорът събра две пиеси на Молиер в "Рогоносци"

Саня Борисова ще играе в театър „Възраждане“.

Големият актьор Йосиф Сърчаджиев ще режисира младата актриса Саня Борисова, която бе омъжена за колегата си Ники Илиев и така бе снаха на друг виден театрал – Бойко Илиев.

Красивата видинчанка за пръв път ще покаже таланта си извън проектите на бившото си семейство на сцената на театър „Възраждане“. Пиесата се нарича „Рогоносци“, а премиерите са на 25 и 26 септември, 9 и 29 октомври. Цените на билетите са 16 и 18 лв. и заради ограниченията на пандемията са останали единични бройки места.

Караибрахим от „Време разделно“ за втори път ще режисира пиеса на Молиер, след като през сезона 2017/2018 я постави в Ловешкия театър. Този път той е събрал в един спектакъл две от най-хубавите пиеси на царя на френската комедия - „Жорж Данден, или измаменият съпруг” и „Сганарел, рогоносец без рога”. „Сложихме обединителното заглавие „Рогоносци“, защото и в двете пиеси основното действие е подчинено пак на тоя вечен стремеж в търсене на загубената половинка“, обяснява режисьорът. За сценографията и костюмите се е доверил на Теодора Лазарова и Илина Грозева, а ролите е поверил на: Анатоли Лазаров, Маринела Ангелова, Свежен Младенов, Мариана Жикич, Йордан Ръсин, Саня Борисова, Ивайло Драгиев, Донка Аврамова - Бочева, Христо Ботев Станчев, Боян Младенов, Георги Златарев, Ивет Радулова, Лили Шомова, Костадинка Аратлъкова.

Йоско Сърчаджиев смята, че намирането на половинката в живота е голяма рядкост, и цитира един от шлагерите на Боян Иванов: „Аз търся тебе, ти търсиш друг, той търси друга, тя пък търси друг“. „Е, щом е така, нищо друго не ни остава, освен да се посмеем с героите и да се примирим със себе си. Доколкото е възможно“, казва още звездата от „Бон шанс, инспекторе“, „Жребият“, „Дървото на живота“ и много други филми. Той припомня легендата, която разказва, че някога, в дълбока древност, боговете са създали мъжа и жената като едно същество. В хармония, доволство и екстаз живеели двуполовите същества, но на боговете им доскучало и за забавление разделили мъжете от жените и ги пръснали по цялата земя. Изпаднали в паника, всички се втурнали да търсят половинките си да възстановят цялото, хармонията и екстаза. „Така е и днес, така е било и назад през вековете. Това неистово стремление е дало енергия на хиляди литературни произведения. Много са драмите и трагедиите, но много са и комичните ситуации, които пораждат тази бъркотия и стремежът ни да бъде преодоляна“, добавя още съпругът на писателката Райна Томова.

Подобни статии