Ваксината е печелившият билет

Държави от цял свят въвеждат стимули за имунизирани. В Охайо жена спечели 1 милион долара от COVID лотария. У нас привилегии за ваксинираните все още няма. Доскоро обаче нямаше и достатъчно количества, за да може всеки желаещ да има достъп. Сега обаче доставките са регулярни.

Хората имат не само възможност, но и избор кой от четирите препарата да си поставят. Пунктовете удължиха работното си време, а мобилни екипи излизат буквално на улицата. На този фон броят на ваксинираните е много под нужния за постигане на колективен имунитет до края на лятото.

Причини

Причините за това са няколко и всяка от тях се корени в различните типажи на средностатистическия българин. Според всички международни проучвания ние сме сред най-скептичните по отношение на ваксините. В същото време сме и начело в класациите за нациите, които най-много вярват в конспиративни теории. Случайност? Не мисля. Не малка част от сънародниците ни са убедени, че самолети ни пръскат с отрова от небето. Това е типаж 1. Хората, попадащи в него, са същите, които смятат, че с имунизациите срещу COVID-19 се постига масово чипиране с цел упражняване на контрол над световното население. Те убедено защитават подобни мистификации и не могат да бъдат стимулирани с никакви материални и нематериални облаги.

Графа

Вторият тип българи попадат в графата на неинформираните и/или незаинтересованите. Те или не могат, или нямат желание да четат по въпроса и да вземат аргументирано решение. Горди са, че не гледат новини и имат съвсем бегла представа за случващото се около тях и по света. Тези хора също не могат да бъдат мотивирани. Просто защото те нямат авторитети и категорично отказват да слушат когото и да било. Третият типаж са онези от опашките за банани. За тях стимулът е да се доредят до ваксина тогава, когато количествата са ограничени, изборът е оскъден, а желаещите са най-много. Тези нашенци се влияят от слухове. Ако до тях стигне информация, че „Астра Зенека“ например се пази за хора с връзки, те ще искат да си поставят точно тази ваксина.

Стимул

Четвъртият тип българи са колебаещите се. Те са умерени скептици. Донякъде вярват на конспиративни теории, но се вслушват и в гласа на разума. Част от тях ще се ваксинират заради възможността да пътуват свободно. За друга част обаче облагите може да се окажат решаващи. И тук дори не става въпрос за пари (макар че едва ли ще се намери някой да ги върне). По-важното е усещането за печалба и привилегированост. Отпадането на карантината или на задължението да носят маски би наклонило везните при вземането на решение. Петият тип българи са вярващите в науката. Личните ми наблюдения са, че това е най-малобройната група от населението. Тези хора обаче са ядрото на щита срещу вируса, както се изразява проф. Витанов. За тях най-големият стимул е мисълта, че, имунизирайки се, предпазват себе си и любимите си хора.
Всъщност това е единственият смислен стимул. Защото здраве в лотария (не) се печели, ако билетът е ваксина.

Подобни статии