Ваксинират по домовете в Кипър

За първи път в Европа кипърските власти въведоха ваксиниране срещу коронавирус по домовете, съобщи през седмицата гръцката телевизия АНТ1.

Инициативата, стартирала тази седмица, се отнася до лежащо болни или трудно подвижни граждани и се извършва от службата за надомни услуги на държавното здравеопазване. Целта на създадената организация е да бъдат ваксинирани онези кипърци, които не са в състояние да отидат до ваксинационните центрове.

Според данни, публикувани на сайта OurWorldInData, ваксинационната кампания в Кипър се развива добре, като до 26 февруари страната е на трето място в ЕС по отношение на процента на гражданите, получили поне една доза от ваксината - 8,7 дози на 100 души от населението.

Великобритания заедно с Израел и САЩ са водещи в света по темповете на имунизирането на населението си - съответно 32%, 93% и 22% от жителите според Би Би Си. В Обединеното кралство имунизацията се извършва с препаратите на Pfizer/Biontech, AstraZeneca и Moderna, като 20 703 615 души са получили първата доза от коронавирусната ваксина, като само през последния ден са били ваксинирани почти 225 хиляди граждани.

В същото време нови строги ограничителни мерки се въвеждат в Гърция до 16 март. Броят на новозаразените вчера бе 2702 души, като голяма част от тях са носители на новата мутация на коронавируса.

Не се променя условието за влизане в страната - отрицателен тест за коронавирус и една седмица карантина.

На разстояние до 2 километра от дома се позволява пазаруване на хранителни стоки. Всяко излизане от вкъщи трябва да е подкрепено от документи за крайна необходимост.

Спортуване е възможно по час на ден, и то пеша, като не е позволено до парка да се стигне с кола. Придвижването по работа е позволено само с официален документ от работодателя.

Вечерен час от 19,00 до 5,00 часа ще е в сила за областите с код "тъмночервено", където заразените са висок процент. Сред рисковите райони са Атика, Солун, голяма част от Централна Гърция и островите в Егейско море.

Мобилизирани са частните клиники в област Атика, където има недостиг на легла в COVID отделенията на държавните болници. Министърът на здравеопазването Кикилиас направи обръщение за спазване на мерките и подчерта, че ситуацията е критична.

Опозицията за пореден път обвини правителството на премиера Мицотакис, че няма план за справяне с пандемията и единствената политика е "от карантина в карантина".

Междувременно стана известно, че Германия удължава до 28 март ограниченията, наложени заради пандемията, но ще облекчи някои от тях в районите с относително ниско разпространение на вируса.

След близо 9 часа разговори германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те федерални провинции се договориха за мерки, които да балансират тревогите от въздействието на по-заразните варианти на вируса и увеличаващите се призиви за връщане към нормален живот.

Първите стъпки вече бяха направени: много от учениците в основните училища се върнаха към присъствени занятия миналата седмица. В понеделник фризьорските салони отвориха отново врати след затваряне от два месеца и половина.

От следващата седмица ще отпаднат още ограничения и ще отворят магазините в райони, които регистрират под 50 нови случая на 100 000 души население в седемдневен период, допълва ДПА. На по-късни етапи ще бъдат отворени терасите на ресторантите, музеите и спортните центрове.

"Това трябва да бъдат стъпки към отваряне, но в същото време стъпки, които не трябва да ни връщат назад", каза Ангела Меркел и отбеляза, че в Европа има много примери на драматично протичаща трета вълна на пандемията.

Меркел обеща, че пролетта на 2021 г. няма да бъде като тази на 2020 г.

Същевременно в Германия независима комисия официално одобри използването на ваксината на компанията «Астра Зенека» (AstraZeneca) при хора над 65-годишна възраст, съобщи министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

Той каза, че решението е "добра новина за по-възрастните хора, които чакат за ваксинация. Те ще бъдат ваксинирани по-бързо."

Ваксината, разработена от британско-шведската компания, е една от трите, одобрени за използване в Европейския съюз. Няколко страни, включително Германия, обаче първоначално ограничиха нейното прилагане до хората под 65-годишна възраст, а в някои случаи - и под 55 години, като се мотивираха с липсата на данни за ефективността й при по-възрастните, отбелязва АП.

Подобни статии