Ваксинират учениците с Пфайзер и Модерна

Ученици над 12-годишна възраст вече могат да се ваксинират и с двете разрешени за употреба иРНК ваксини. Проверка на „Телеграф“ показа, че повечето големи болници извършват имунизация на деца. Досега това се случваше единствено с препарата на „Пфайзер“, но вече ще бъде достъпен и този на „Модерна“, след като Европейската агенция по лекарствата позволи промяна в кратката характеристика на продукта.

Столичните Александровска болница, ВМА, „Пирогов“, „Света Анна“ (Окръжна), МВР болница и „Царица Йоанна“ (ИСУЛ) имунизират желаещите ученици. В Пловдив пък организацията бе поета от Регионалната здравна инспекция, която дори пусна анкета сред родители, за да провери нагласите. Над 200 бяха записаните за ваксина гимназисти под тепетата. Децата могат да се ваксинират също в мобилните пунктове, включително тези в моловете и парковете, както и при личния лекар.

За да бъде ваксинирано детето, е нужно попълване на информирано съгласие от родител. При ученици над 16-годишна възраст пък трябва и техният подпис преди поставянето на ваксината. Като застраховка някои болници са въвели и изискване за бележка от общопрактикуващ лекар, но това е по-скоро вътрешно правило. Лекарите обясняват, че досега имунизираните с „Пфайзер“ деца не са имали сериозни оплаквания. Те понасят ваксината много леко, като най-честият докладван ефект е сънливост. В кратката характеристика и на двата иРНК препарата е посочено, че нежеланите реакции в групата 12-17 г. са същите като при възрастните – болка и оток на мястото на убождането, умора, главоболие, болка в мускулите и ставите, уголемени лимфни възли, втрисане, гадене, повръщане и повишена температура. Тези нежелани реакции обикновено са в лека до умерена степен и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинация, обобщават от Европейската агенция по лекарствата.

Препоръката на експертите е децата над 12-годишна възраст с хронични заболявания, компрометиран имунитет и други рискови фактори да бъдат имунизирани преди началото на новата учебна година. По-важен обаче е обхватът на педагогическия и непедагогическия персонал в учебните заведения. „До септември ще се гони 70% имунизирани преподаватели“, заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Пред Нова тв той обясни, че интересът към ваксините сред учителите е голям. Това е станало ясно при проведени срещи в страната. От МОН ще публикуват в сайта си въпросите, които най-често се задават, както и отговорите на специалистите. „Във Варна около 500 учители поискаха пункт за тях, за да се ваксинират”, обясни министър Денков. По думите му от броя ваксинирани преподаватели ще зависи стартът на новата учебна година. „Много се надявам да не преминем към дистанционно обучение още в самото начало на учебната година, но решаващият фактор ще бъдат нивата на ваксинация“, каза министърът.

Подобни статии