Валентин Николов, изпълнителен директор на БЕХ: Застрашава се цялата енергийна сигурност, а оттам и националната сигурност

Валентин Николов, изпълнителен директор на БЕХ, в интервю за обзора на деня на „Това е България” на радио Фокус, коментира новината за уволнението си: "Най-вероятно служебният министър на енергетиката се е почувствал засегнат, че го наричат „безгръбначен“ и най-накрая е трябвало да прояви тази гръбначност и мъжественост в последните дни най-вероятно от своя мандат. Но това не е толкова от значение, дори смяната не е толкова от значение само по себе си. По-големият проблем е, че се застрашава цялата енергийна сигурност, а оттам и националната сигурност".

- Служебният министър на енергетиката Андрей Живков в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на Българския енергиен холдинг (БАХ) отстрани нейния Съвет на директорите. Компанията отговаря за АЕЦ „Козлодуй“, Националната електрическа компания (НЕК), Електроенергийния системен оператор (ЕСО), ТЕЦ „Марица Изток 2“, Мини „Марица Изток“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Какви са причините и мотивите, е въпросът към изпълнителния директор до днес на НЕК Валентин Николов. Защо в края на двумесечния си мандат служебното правителство ви уволнява? Бяхте ли информирани за решението на министър Живков?
- Все още не съм информиран нито вербално, нито писмено. Реално погледнато аз имам своето обяснение за мотивите, неофициалните – това е овладяване на дружествата, защото част от дружествата са се оплакали във връзка с това, че е имало натиск комерсиални цели да минават през тях с цел – компетентните органи по-нататък може би ще трябва да се произнесат, и понеже нямало как да стане натискът без да се овладее холдинга, това е един от мотивите. Вторият мотив най-вероятно е, че се е почувствал засегнат, че го наричат „безгръбначен“ и най-накрая е трябвало да прояви тази гръбначност и мъжественост в последните дни най-вероятно от своя мандат. Но това не е толкова от значение, дори смяната не е толкова от значение само по себе си. По-големият проблем е, че се застрашава цялата енергийна сигурност, а оттам и националната сигурност.
- С какво?
Валентин Николов: И не защото аз съм толкова значим, а защото емисионният дълг, който фактически ние емитирахме миналата седмица, и който приключи с лихва от 2.45%, много по-ниска от последния емитиран такъв 3.5%, още не е приключило като действие. Сега, понеже протича от медиите, и не само от медиите, и от Агенцията по вписванията, че министърът всъщност от днес е прекратил моя договор, нов борд не е вписан, а ние в следващите дни трябва да преведем на облигационерите 550 млн. евро дълг. Ако това не се случи, понеже няма кой да го подпише това нещо, ако това не се случи, опасността всички облигационери по двата бонда, които възлизат на 1.2 млрд. евро, могат да бъдат предсрочно изискуеми, и отделно лихвите, които фактически дължим. Тоест, в един момент българската енергетика може да гръмне буквално заради некомпетентността на един министър, който няма смелостта да извика, да попита или дори да ни поиска оставката. Разбира се, това вече е негов проблем, не е мой, но аз като съвестен човек съм длъжен да алармирам. Защото вписването на новия борд, дори да няма обжалване на никой от сегашния борд на директорите, ще стане най-рано по закон в четвъртък, а ние преди това трябва да сме превели парите в „Сити банк“. Така че това е по-големият проблем. Няма значение за уволненията, може би ще дойдат по-добри, може би по-лоши, не знам как ги е избрал. Най-вероятно на кафе ги е преценил качествата на новите хора, може им е чул концепциите по някакъв начин, нищо, че в Закона за публичните предприятия пише, че единствено само след конкурс могат да се назначат. Но може би той е най-компетентният човек, който е разбрал тези хора струват ли, не струват ли. Така че избрал си ги е, няма проблем за това, даже не искам и да преценявам качествата или да ги коментирам. Проблемът е много по-основен.
- Г-н Николов, ако заради този 1.2 млрд. евро, както ви разбирам, изискуем дълг гръмне енергетиката, какви ще бъдат последиците за банковата система на България?
- Банковата система на България не е толкова проблемът, проблемът е държавен, защото държавата като гарант на това държавно дружество БЕХ и цялата енергетика, ще трябва да ги извади тези пари и да ги даде заедно с лихвите, и всичко. Не само трябва да ги даде, трябва да гарантира и функционирането на системата, тоест, парите, които държавата трябва да даде са два пъти по 1.2 млрд. евро. Тоест, трябва да даде още толкова, за да може да функционира системата. То това е и смисълът на този облигационен заем. Така че нещата са много сериозни, даже бих казал, той даже не си дава сметка, колко сериозни неща е предприел.
- Какво може да се направи в тази ситуация?
- Аз лично мога да предприема да му искам оставката като гражданин. Но от друга страна компетентните органи трябва бързо да се задействат и да търсят варианти, включително и министър-председателят. И се надявам президентът да осъзнае, какъв човек е назначил, защото тези качества, които той притежава, трябва да служат като пример за неназначаване на такъв министър. Нито компетенцията му е достатъчна, нито като ръководител е достатъчно, защото той дружествата да ги събере да пита, има План за развитие, в който не е съгласувано нито едно нещо и в този План за развитие няма да ви казвам какви глупости чета за енергетиката и нищо не е съгласувано. Най-малкото компетентните органи, оставете изпълнителните директори, но има компетентни дирекции в тези дружества, които могат да дадат становище: това може ли, не може ли, заслужава ли си, не си ли заслужава и т.н. Никой не е попитал нито едно дружество от групата БЕХ за това, което са написали в сектор „Енергетика“ в Плана за развитие.
- Какво е поискал от вас служебният министър, а вие не сте изпълнили?
- От мен той не смее да поиска, той затова не контактува с мен. Но от другите директори е искал хеджиране и т.н. на сметката само на едно от дружествата, че загубата, ако го е послушал, е 75 млн. лева. Но ще го оставя за по-нататък за медиите, иначе съм го казал, където трябва още преди да ме уволни, какви щения имат само от кръга.
- За втори път казвате, че има апетити, има щения. Бихте ли били малко по-конкретен: какви апетити, какви щения и кой кръг?
- Кръгът – говоря от министерството. От въпросния кръг в министерство са подавани бележки с фирми, които трябва да хеджират продажбата на електрическа енергия, продажбата на газ и т.н.
- Знаете ли имената на тези фирми?
- Знам, разбира се, но няма да ги кажа публично. Казал съм ги, където трябва.
Водещ: В края на май при представяне на екипа си служебният ресорен министър Живков съобщи, че държавните дружества в енергетиката са натрупали дългове за 2.5 млрд. лева. Това така ли е?
Валентин Николов: Да не е от вчера това, да не е от последните 2 месеца. Всъщност, да. Но то затова е финансов холдинг, той да може да преразпределя, да помага на дружествата. В крайна сметка, вижте, може да говорят всякакви неща, и те всъщност, с това свое говорене не помагаха много на емисията, която пласирахме, но в крайна сметка рейтингът, който дадоха рейтинговите агенции на БЕХ, лихвата, която е най-важното пазарно средство за оценка на една финансова институция, какъвто е БЕХ, е показателна. Така че тук за политическо говорене, аз не искам да влизам в този дебат. С числата можем да се замеряме от днес до утре. Това е най-важното – този, който оценява и на който му имам доверие, това са рейтинговите агенции, и това е лихвата, която дават международните облигационери в холдинга. Оттук насетне няма смисъл да влизам в подробности, защото хората едва ли ще могат да влязат толкова навътре в системата на БЕХ. Но проблемът е, че неговата некомпетентност се съдържа и в неговите обвинения – как не съм бил уволнил ръководството на „Булгартрансгаз“, което за холдинга е невъзможно от гледна точка на това, че той е независим преносен оператор, който е във вертикалната система на БЕХ, и ние не можем да уволним ръководството, може да го направи само надзорът, и то при много, много силни мотиви, не както той в момента се опитва да уволни нас, че не сме намалили, тоест, за 2 месеца реално погледнато не сме намалили разходите на холдинга, а ние само с тази лихва, която разходите ни по дълга е 100 млн. лева ние го намаляваме драстично, и че фактически между дружествата, както казва той: Европейската комисия е дала указания, а ние не сме ги изпълнили за между фирмите да няма крос субсидиране, реално погледнато това крос субсидиране той го създава със своята заповед, с което казва, че трябва да работи през годината с 1 млн. мегават часа електрическа енергия. Тоест, той създава това крос субсидиране. Аз го разбирам, това е на база решението на Народното събрание. Но да обвиниш някой, че не е направил нещо при условие, че ти го създаваш, говори красноречиво за голяма некомпетентност. И може би наистина правилно са му искали оставката, само че с други мотиви.
- Как могат да се овладеят дружествата в енергетиката?
- Когато сложиш в борда на директорите свои хора и те те слушат, то в този случай почваш с инструментариум да ги натискаш и да даваш указания, те да ги изпълнят.
- А какви могат да бъдат тези указания?
- Комерсиални, разбира се.
- В какво ще се изразят?
- Вземане на решения за подписване на конкретна фирма, така че да може да си хеджира електрическата енергия на определена цена на пазарите, така че да се ощети дружеството и да се обогати фирмата, примерно.
- И вие знаете тези фирми, за които са ви натискали?
- Разбира се. Не само аз ги знам, знаят ги и хората, които са били натискани.
- Разполагате ли с доказателства, за да не ви обвинят, че хвърляте обвинения в пространството? Можете ли да ги докажете?
- Аз, разбира се, че хвърлям обвинения, след като са ми се оплакали дружествата и аз съм реагирал съответно. Вие мислите, че съм седял да чакам? Така че общо взето съм си изпълнил дълга. Сега, друг е въпросът, дали дружествата няма да ги хване страх, но засега мисля, че нямат проблем с казването на истината където е необходимо. Така че по тази страна, аз нямам предвид мен, аз казвам това, което са ми казали. Аз доказателства при мен нямам, но те при тях имат сигурно.
- Г-н Николов, кой има интерес към българската енергетика? Какъв е този интерес: политически ли е или е изцяло частен икономически?
- Българската енергетика, щото там някъде даже бяха казали, че може би е в пасивност, се нуждае от голяма активност. Ние тази голяма активност я проявихме за тези 2 месеца: създадохме Център за иновации, говорили сме с Европейската инвестиционна банка и т.н., с университети щяхме да подписваме договори и прочие, тоест, ние сме подготвени и създавахме нов екип, който щеше да работи в тази сфера, за да се прекъснат и тези щения. То винаги в България когато някой се опитва да работи много, има някой, който да го спре. Но фактически кой има интерес? Разбира се, че всякакви интереси има в българската енергетика – едни да забавят, други да забързат нещо, но те са по-скоро секторни, а не общи. Общите интереси на българския народ са максимално бързо да се направят реформи. Разбира се, това трябва да бъде с работещ парламент. Но за целта трябват компетентни хора, които да могат да обяснят на народните представители какво се иска. Тези, които са работили с Европейската комисия и имат разработени проектозакони в тази връзка, които трябва да се вземат, за да може да се спаси въглищната енергетика до момента, до който тя може да съществува, а не да се изхвърлят хората от въглищния басейн, да ги сюрпризираш с 1000 мегавата парогазова централа, която абсолютно не е необходима там, и т.н. Но няма кой да пита. В смисъл, тази некомпетенция за съжаление ще ражда много главоболия на българските граждани.
- Г-н Николов, в какво състояние заварихте холдинга и в какво го оставяте?
- Аз не мога да кажа, че съм дошъл като вълшебник и нещо съм направил кой знае какво, но самият факт, че бондът завърши с добра лихва благодарение на екипа на БАХ, който съм подпомагал в тази му дейност. Така че холдингът не може за 2 месеца да цъфне и да върже, или да се срине, но при всички случаи сме направили първите стъпки, така че този холдинг наистина да върви в правилната посока, първо, като иновация и развитие в зелена икономика и иновации във възобновяеми източници, от друга страна сме опитали да напишем и стратегии, и насоки за бъдещи развития, така че да можем да подпомогнем процеса на либерализация в българския парламент, да подготвим евентуален нов бъдещ министър, надявам се да не е този, а доста по-компетентен.
- Г-н Николов, в края на юни, на 29-и ДАНС влезе на проверка в БЕХ. Тази проверка за какво беше? Има ли връзка с това, за което ни говорите сега?
- Тази проверка беше за интерконектора Гърция-България. Фактически за това беше тази проверка. Всъщност, хората поискаха документи и фактически разяснения по всички изявления, които съществуваха. Всичко е предоставено. Но аз се питам, министърът къде беше, защото той с негово решение може да промени примерно мениджмънта на ICGB – такова нещо аз не видях, въпреки че беше многократно приветстван и насърчаван да предприеме такива стъпки. Но това е положението. Той всъщност уцели там, където се работи.
- Кажете ни, сега вие ще обжалвате, в случай на обжалване, запазвате ли си позицията като директор и съответно вашите колеги като борд, или сте отстранени от работа?
- Реално погледнато аз би трябвало да изпълнявам моите функции до вписване на нов борд. При обжалване, разбира се, Агенцията по вписване ще решава. Но въпросът е такъв, че той е прекратил моя договор, тоест, аз не мога да подписвам нищо. Това значи, че всичко, което в холдинга в момента чака спешно, то не може да бъде подписано, не може да бъде задвижено от никого.
- Блокирана е работата на холдинга?
- Блокирана е работата на холдинга. Той, ако беше министър на място, щеше да прецени, защото в нашите договори пише, че трябва съдействие до вписване на нов борд. И в закона го пише. Но той в неговата заповед като принципал е писал, че фактически договорът на всички е прекратен в момента на вземане на решение на Общото събрание, което поражда доста юридически проблеми. Тоест, аз тук не смея докато нямам гаранция, не смя да подпиша нищо. И затова ви казвам, че е застрашено абсолютно всичко. Защото аз можех да изпълнявам длъжността на директор – дали ще има обжалване, дали няма обжалване е друг въпрос, докато бъде вписан новият борд. През това време всичко в момента е в застой. А за тези пет неща, които трябва да бъдат подписани, и не бъдат подписани, ще има съответни последици – и правни, които ще ощетят дружествата, и финансови, ако ние не можем да преведем тези пари, за които говорим.
- Но съобщават от Министерството на енергетиката, че до провеждането на конкурс, което трябва да стане до 6 месеца, те назначават нови 5 човека – те дали не могат да разписват?
- Не, не могат. Не могат. Там е въпросът. Тоест, в момента има безвластие.
- Може би това се е търсело? Няма ли да струва прекалено скъпо на държавата?
- Много, много скъпо. Не се сещам в години назад някой да е ощетил държавата с такива суми. Ще бъде болезнено. Ако, не дай си Боже, ще направим всичко възможно да не стане, но…
- Какво може да направите в тази ситуация?
- Ние сезираме всички възможни институции. Те трябва да вземат някакви мерки и да го ограмотят този министър как се случват тези неща.

Подобни статии