Валентина Лисица, наричана "кралицата на Рахманинов", пристига за първи път в България

Валентина Лисица ще има концерт на 14 октомври в зала "България" заедно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. Тя ще представи Варшавски концерт за пиано и оркестър на Адинсел и Концерт за пиано и оркестър номер 2 на Рахманинов. Националният оркестър включва в програмата и гротескната сюита "Бай Ганьо" от Веселин Стоянов, разказват от филхармонията.

Феновете я наричат "кралицата на Рахманинов", но пианистката Валентина Лисица е нещо много повече. Тя печели световна слава чрез изявите си в социалните мрежи. Много преди известни музикални институции да открият дигитални канали, тя вече има огромно количество лоялни последователи от целия свят. Лисица е феномен в YouTube - един от първите класически музиканти, станал известен без подкрепата на какъвто и да е звукозаписен лейбъл.

Родена е в Украйна. Започва да свири на пиано на тригодишна възраст и изнася първия си самостоятелен концерт след една година. Въпреки ранната й склонност към музиката, детската мечта на Лисица е да стане професионален шахматист. През 1991 г. тя и бъдещият й съпруг Алексей Кузнецов печелят първа награда на престижния международен конкурс за две пиана "Драноф", което им позволява да се преместят в Съединените щати, за да продължат кариерата си като концертни пианисти.

Дебютират на нюйоркския фестивал Mostly Mozart Festival през 1995 г. в Линкълн център под диригентството на Джерард Шварц.

С течение на времето кариерата на Лисица замира. Тя се смята за "поредната руса руска пианистка" и след смъртта на своя мениджър почти напуска сцената. През 2007 г. качва първия си видеоклип в YouTube, в който свири етюд на Рахманинов, а след като публикува в мрежата Етюдите на Шопен, продажбите в Amazon на DVD-то й от 2004 г. рязко скачат. През 2012 г. Лисица подписва договор с "Дека", една от най-старите звукозаписни компании в бранша. Отново през 2012 г. тя дебютира в "Роял Албърт хол" и оттогава участва в най-престижните концертни зали в света.

Подобни статии