Валерий Гергиев и Софийската филхармония изнасят концерт в подкрепа на инициативата за нова зала

Световнопризнатият диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър, заедно със Софийската филхармония, ще изнесат благотворителен концерт днес в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален комплекс на България, съобщават от филхармонията.

По думите им идеята е новото място има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света.

Концертът ще се състои на 10 септември в зала "България". В програмата са включени творби от Прокофиев, Рахманинов и Стравински. Събитието ще се излъчи на живо, на видеостена пред Народния театър, за да бъде достъпно за всички граждани и гости на града.

Един от 100-те най-влиятелни личности в света, според списание "Таймс", Валерий Гергиев е дългогодишен художественият ръководител и генерален директор на Мариинския театър. Ярък представител на Петербургската диригентска школа, той е ученик на легендарния професор Иля Мусин. Още като студент в Ленинградската консерватория младият диригент печели конкурса на Херберт фон Караян в Берлин и Всесъюзния диригентски конкурс в Москва. След това е поканен в Мариинския театър като асистент на главния диригент.

Неговият диригентски дебют е на 12 януари 1978 г. с операта "Война и мир" на Прокофиев. През 1988 г. е избран за музикален ръководител на театъра, а от 1996 е негов художествен ръководител и генерален директор.

Под ръководството на Валерий Гергиев Мариинският театър се превръща в уникален мащабен театрално-концертен комплекс. През 2006 се открива концертна зала, през 2013 - втора театрална сцена, 2016 - филиал във Владивосток, 2017 - във Владикавказ. Създадена е звукозаписна студия, от 2009 г. започва работа лейбъл Mariinsky, с издадени досега над 30 компактдиска с оперни, симфонични и концертни творби, а на DVD са записани опери на Римски-Корсаков, Р. Щраус, Прокофиев, Шчедрин.

Изключително интензивна е международната активност на Валерий Гергиев. Дебютирал през 1991 в Баварската държавна опера (с "Борис Годунов" на Мусоргски), през 1993 в "Ковънт гардън" ("Евгений Онегин" на Чайковски), през 1994 в "Метрополитън опера" ("Отело" на Верди), диригентът продължава успешните си изяви в най-големите оперни театри по света.

Ръководи от 1997 Световния оркестър на мира, дирижира филхармоничните оркестри в Берлин, Париж, Виена, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Кливланд, Бостън, Сан Франциско, Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам и др.

Каузата, около която се обединяват водещи музиканти и музикални институции, получава подкрепа и от президента Румен Радев, който стана патрон на инициативата - част от поредицата благотворителни събития, инициирани от сдружение "Живата вода на България" и Десислава Радева.

Подобни статии