Ванга съзряла древен град 30 г. преди разкопките

Древният град Хераклея Синтика е един от най-значимите археологически комплекси в долината на Средна Струма.

Ванга разказвала истории за древните градове, намиращи се край Кожух планина и Рупите, още преди повече от 30 години, като един от тях бил Хераклея Синтика. Пророчицата била убедена, че в града на Кожух е убит царски син. След уточняване името на града това наистина е вероятно, коментира директорът на петричкия музей Сотир Иванов.

Ванга разказвала истории за древните градове, намиращи се край Кожух планина и Рупите, още преди повече от 30 години, като един от тях бил Хераклея Синтика.
Пророчицата била убедена, че в града на Кожух е убит царски син. След уточняване името на града това наистина е вероятно, коментира директорът на петричкия музей Сотир Иванов.
Византийският цар Филип V Македонски имал двама синове – Персей и Деметрий, които били от различни майки. Персей е антиримски настроен, докато Деметрий клонял към римляните. Персей, който се страхувал, че властта може да премине в ръцете на неговия полубрат Деметрий, организирал религиозно честване в Хераклея Синтика, което е много подробно описано в античните извори. Персей все пак се страхувал от гнева на баща си и твърдял, че няма нищо общо. Ето защо натоварва своите хора в Хераклея Синтика да поканят Деметрий, който по време на тържеството е отровен. Налага се обаче да бъде удушен и с възглавница, тъй като отровата не свършва работа. Така се потвърждава тезата, че тук наистина е бил убит принц от царския двор и вероятен наследник. Разгневен, Филип V обявява за царски наследник своя племенник Антигон. Персей, разгромен от римляните, умира в римски затвор, а градът губи своята независимост и се превръща в римска провинция.
След повече от 8 години разкопки в древния град Хераклея Синтика, се оказва, че това е един от малкото сигурно локализирани големи антични центрове край Средна Струма. Оцелял е в продължение на 800 години, като за това време е установено, че е опожаряван поне 4 пъти. Най-ранните писмени сведения за района се срещат още в Омировите „Илиада” и „Одисея”, както и в книгите на Тукидид и Аристотел. Доскоро се предполагаше дори, че това е древният град Петра. Античният град се намира само на няколкостотин метра от къщата и храма на баба Ванга в Рупите. Стратегическото място на обекта подклажда надеждите на археолозите, че Хераклея Синтика може да се превърне във втория Перперикон у нас. Проблемът е, че градът се разкрива изключително тягостно. Причината е, че археолози, община Петрич и държавата още не могат да стиковат усилията си, за да се отвори това уникално богатство. Към проблемите се добавят и зачестилите набези на иманяри, които обезкостяват останките от древния град, наречен 4 века преди Христа на Херакъл и тракийското племе синти.
Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН и ръководител на екипа археолози, който извършва разкопките, недоволства срещу кмета на Петрич Вельо Илиев и го обвинява в безхаберие и отказ от финансова подкрепа. Министерството на културата пък тази година е отпуснало само 10 000 лева за експедицията, докато други години са отпускали по около 30 000 лева. „Местността, в която са открити основите на древния град, е държавна собственост, а не общинска. Открихме ги ние, петричани и първите разкопки започнаха през 80-те години на миналия век от благоевградския музей. Недостойно е доц. Вагалински да обвинява общината защо от министерството на културата са му намалили финансирането на обекта”, коментира кметът Вельо Илиев.
Градът е бил населяван първоначално от тракийското племе синти. През античността те са живели в земите на река Стримон (Струма). Хераклея Синтика е имал интензивен и модерен живот – разкопките откриват наличие на канализация, останки от занаятчийски работилници с множество готови и недовършени фигури. Открити са и монети, които синтите сами са секли, както и две оброчни плочи – на Херакъл и на Артемида. Влиянието на средиземноморския климат, наличието на извори с топла минерална вода, естествената природна защита, икономическата стабилност на местността и минаващият оттук път от Егейско море към вътрешността са предпоставка за активен културен и търговски живот. Градът се самоуправлявал. Разкопките след 2007 г. разкриват градската инфраструктура ­ занаятчийски работилници, улици и стълби. Открита е и работилница за теракотени антични маски и фигури, включително и образци на баски, както и калъпи за тях. В нея са се правели и различни статуетки ­ на бог Дионис, предназначени за украса, което означава, че работилницата е от II -IV век сл. Хр.
Благодарение на работилницата се разбира и за движението на нашественици в региона ­ по времето на упадъка на Римската империя. Тук е имало четири пожара, свързвани с класическите готски нашествия и действията на военните императори по време на кризата в Римската империя. Първото нападение е през 248 година, второто ­ в 268 година, когато готите са разгромени от император Клавдий II Готски, третото ­ в края на III век и четвъртото ­ в началото на IV век. Според доц. Людмил Вагалински страховито земетресение от 388 година след Христа разрушава до основи Хераклея Синтика. Хората вече са го били напуснали, защото преди това е имало серия от по-слаби трусове.

Подобни статии