Ванга усети, че Людмила е затрита

Снимка: Александър Петров

- Г-жо Цицелкова, това лято се навършват 22 лета от кончината на Ванга. Сякаш всичко дотук е казано, но непрестанно излизат нови и нови факти покрай хилядите минали през приемната на феномена. Оказва се, че много от тях сте завела вие самата, дори Людмила Живкова. Но защо озаглавихте книгата си „На кафе с Ванга”? - Защото, когато и да отидех при нея, винаги пиехме кафе. Още от вратата като ме видеше, с нейния македонски викаше: „Веске, чеки да измием джезвето, да сварим кафе и да пием, че да се напием”. Понякога искаше аз да й гледам на кафе, че и тя човек, искаше някой добра дума да й каже. Казвах й някои работи и тя казваше, че съм й познала. Всъщност тя ми каза, че имам някакви такива заложби, но далеч не като нейната велика дарба.

 
 
Художничката Веска Цицелкова  е на 93 г. Самобитният й талант е признат от Дечко Узунов. Под нейно давление Людмила Живкова строи асамблея „Знаме на мира”, НДК. Консултант е на първия филм за Ванга „Феномен”
 
 
- Г-жо Цицелкова, това лято се навършват 22 лета от кончината на Ванга. Сякаш всичко дотук е казано, но непрестанно излизат нови и нови факти покрай хилядите минали през приемната на феномена. Оказва се, че много от тях сте завела вие самата, дори Людмила Живкова. Но защо озаглавихте книгата си „На кафе с Ванга”?

- Защото, когато и да отидех при нея, винаги пиехме кафе. Още от вратата като ме видеше, с нейния македонски викаше: „Веске, чеки да измием джезвето, да сварим кафе и да пием, че да се напием”. Понякога искаше аз да й гледам на кафе, че и тя човек, искаше някой добра дума да й каже. Казвах й някои работи и тя казваше, че съм й познала. Всъщност тя ми каза, че имам някакви такива заложби, но далеч не като нейната велика дарба.
- Има най-различни теории психотронни, окултни за дарбата й. Според вас как всъщност успяваше да предвиди бъдещето и съдбата на човека?
- За мен това не се учи, това е дар, даден от Бога. Всичко при нея тръгва от тази вихрушка, която я ослепява като ученичка. Тогава й се явила света Богородица. Тя й казала така: „Ние ти взехме очите, но ще ти дадем други, с които ще помагаш на целия свят”. Тази история я зная лично от баба Мария - хазяйката, при която е живяла Ванга. Отделно при нея имаше нещо от отвъдното. Винаги един глас я съпровождаше. Ставала съм свидетелка на много примери както с други хора, така и с мен. Например стоим отвън и тя някак си знае, че аз съм там и ме извиква по име.
- До ден днешен се спори за датата на раждане на Вангелия Гущерова, имате ли своя истина - зимата или есента е тя?
- За мен няма съмнение, че тя е зодия Водолей. Аз съм на 30-и, а тя на 31 януари. Често заедно празнувахме рождените си дни.
- Били сте доста близки, което не се знаеше доскоро от широката публика, а как се запознахме?
- Доста интересно. Тя сама ми се обади един ден по телефона. Винаги се обаждаше на хора, която имат рак или сериозни болести. Уплаших се, че сигурно и на мен нещо ми има. Оказа се, че при нея е дошъл духът на покойният ми дядо.  За него Ванга казваше, че е най-големият дух, слизал на земята. Приживе той завършва военна академия в царска Русия, където освен военно получава и духовно образование. Навремето го питали с разпятие или с оръжие ще поведе Илиденското въстание, а той отговорил - „И с кръст, и с меч”. Та познанството ми с Ванга го дължа изцяло на моя дядо, който беше свещеник.
- Какви бяха отношенията на пророчицата с дъщерята на тогавашния първи Людмила Живкова?
- Тя я наричаше „керко”, демек щерка. Аз бях много близка с Людмила. Ходили сме заедно, всичко, което й каза, се сбъдна, само не видя кога ще умре. Например каза й, че стане министър на културата, ще помага много на България. В личен план провидя, че когато това се случи, няма да се ядосва толкова Иван Славков (мъжа на Людмила -б.р.). Предупреждаваше я, че властта покварява абослютната абсолют. Това е една мисъл дошла по линия на философа Жан Жак Русо, когото тогава четях и преразказвах на Ванга.
- Значи покрай вас тя доста е обогатила своя мироглед?
- Тя сама ме караше да й чета Библията. „Прочети някъде, където и аз мога да разбера”, така ми казваше.
- Споменахте кончината на Людмила, все още витаят различни версии. Ванга споделяла ли е нещо в тази връзка?
- О, тя ме питаше мене какво съм чула. Иначе усети, че смъртта на Людмила не е била естествена. Някой е направил нещо насилствено, но нямало да могат да го докажат, ми казваше. Това са опасни територии, не бих желала да коментираме повече.
- Тодор Живков съветвал ли се е с Ванга?
- Лично той не е, но Венко Марковски - много. А Венко и Живков бяха неразделни приятели. Всеки ден се виждаха в Банкя. Самата Ванга идваше при Марковски поне два пъти в месеца. Когато идваше в София, ходи, където ходи, но само при мен спеше. Когато почина мъжът ми, поиска да спи на неговото легло, защото, както се изрази, бил светец. Съпругът ми също много я уважаваше. Когато поискаше нещо, ако го нямаше тук, й го купуваше от чужбина. И Ванга беше човек като всички нас.
- Защо толкова много е обичала кукли, имала е своя колекция?
- О, колко кукли аз самата съм й купила. Тя ми казваше, че куклите вечерно време слизали от рафтовете долу и танцували. Затова мен ме беше страх да спя у тях. Когато ходих в Петрич, все нощувахме у Славчо, който беше началник на граничните войски и живееше срещу нейната къща.
- Имало ли е среща между Ванга и Петър Дънов?
- Тук историята е много интересна, аз също съм я описала. Значи, тя е отива при Дънов, а на срещата е и другият голям пророк - Дядо Влайчо. Дънов тогава им казва така: „Ванге, ти ще гледаш на Влайчо, а той ще гледа на тебе”. Дядо Влайчо  предсказал на Ванга, че пред къщата й ще се събира толкова много народ, че направо митинги щяло да има. Тогава не е имало чак такъв наплив, но много скоро това се случило. След това обаче Ванга му пророкувала: „Влайчо, Влайчо, ти тая нива дето я садиш, няма ти да я ядеш, оти Господ ке те вземе”. Това също се сбъдва.
- Как пророчицата помагаше на болните?
- Тя веднага познаваше диагнозата и посочваше лекаря или билката, които ще помогнат на човека. Хората с проблеми по ставите ги пращаше на кални бани в Поморие, като казваше и точно дни, след които проблемът им ще отшуми. Имаше един случай с жена, която я болеше главата. Тя беше преводачка. Попита я колко езика знае, после й каза, че е забравила един не били четири, а пет. „От много учи, глава бучи”, рече й Ванга. - „На тебе ще ти помогне аспирин”. Заръча й да пие по половинка за определен период и всичко отшумя.
Треньорката по художествена гимнастика Жулиета Шишманова страдаше от проблеми с костите - Ванга я спаси. Предрече й и всички успехи с гимнастичките. Веднъж обаче какво видя не знам, но я предупреди да внимава със самолети. А Жулиета наистина загина в самолетна катастрофа.
- Навремето тръгна мълвата, че Държавна сигурност са опитали да я вербуват, че са инсталирали микрофони в къщата й, за да следят югославските шпиони. Има ли нещо вярно в това?
- Идвали са хора да я спечелят, така да се каже, но нея я предупреждаваха Отгоре и тези ги гонеше. Вижте, тя самата беше разумна жена и никога не говореше срещу властта. Казваше, че нейната мисия на земята е не да бъде политик или критик. Господ я е изпратил да напътства хората за личния живот и за здравето.  
Такава е била мисията й и Ванга я изпълняваше самоотвержено до края на земния си път.
- Вие самата сте отвела при нея толкова много хора, политици, спортисти, културтрегери, както и дейци от Бялото братство, но за вас нещо не попитахте ли?
- Не аз за себе си избягвах да питам, иначе тя сама ми казваше. Например за дъщеря ми рече, че ще се задоми с много разбран и хубав мъж. Наистина се омъжи на 31 г., ала намери един перфектен немец от аристократичен род. Нямат пари, но имат отношение, възпитание и вярват в Бога.
- Какво виждаше Ванга за бъдещето на България?
- Тя се съветваше много със св. Иван Рилски. Той беше нейното знаме. Виждаше го как се моли. Ядосваше се: „Аз сега двойно повече трябва да се моля, защото хората са много по-лоши от преди”. За бъдещето не зная защо, но много очакваше от царя. Все ме питаше: ”Веске не пише ли във вестника, ке дойде ли царя в България?”. За страната наистина виждаше, че ще станем като Швейцария на Балканите, но както и учителят Петър Дънов предупреждаваше, за това има едно важно условие - да станем по-добри и по-духовни.
-  Защо църквата продължава да отрича Ванга?
- Мога да кажа, че тя работеше със свети духове, а те я наричат вещица. Помагаше на толкова много хора - идват болни, сакати, бездетни, а след нея стават здрави и се раждат деца. А днес дори монасите в Рилския манастир я отричат. Мога да ви кажа, че пред мен й се яви духа на св. Иван. Той ни заръча да отидем горе на пещерата му над манастира и да поставим козунак и едно великденско яйце. Горе беше всичко в боклуци, ние почистихме мястото, което днес е известно като провиралката.    
- Какъв завета ни остави Ванга?
- Ако искаме да пребъдем, да вярваме и обичаме Бога. Тръгнем ли срещу него, нищо добро не ни чака.

Подобни статии