Вариантът Делта се разпространява, ЕС изпреварва САЩ по процент на ваксинираните, пишат световни издания

Европейският съюз поддържа бързи темпове на ваксинация срещу коронавирус, докато властите в САЩ срещат съпротива от страната на нежелаещи да се имунизират, пише в заглавие в."Уолстрийт джърнъл".

Американското издание отбелязва, че ЕС е изпреварил САЩ по процент на ваксинираните, тъй като поддържа устойчиви темпове на имунизации, докато Америка се опитва да убеди населението да се ваксинира на фона на бързото разпространение на варианта Делта. Американският президент Джо Байдън призова щатските и местните власти да дават по 100 долара на всеки, който се ваксинира - стъпка, която град Ню Йорк вече предприе. Тази пари ще са от федерални фондове, поясни финансовото министерство.
Изданието посочва, че ЕС е поставил към вчерашна дата поне една доза ваксина на 259 милиона души или на 58,3 процента от общото си население, докато САЩ са успели да ваксинират с поне една доза 189 милиона души или 56,7 процента от населението си. В ЕС този показател се е увеличил с 9 процента през последния месец, докато в САЩ с по-малко от 3 процента, поради широкоразпространеното недоверие към ваксините. Ваксинационната кампания в ЕС и САЩ през последните седмици е изправена пред ново предизвикателство от разпространяващия се в глобален мащаб вариант Делта на коронавируса, което кара политическите лидери от двете страни на океана да търсят начини да ускорят имунизациите, изтъква американското издание.
В Европа някои правителства искат да убедят хората да се ваксинират като налагат ограничения за неваксинираните, свързани с т.нар. "зелени пропуски" за напълно ваксинираните, прекаралите КОВИД-19 или представилите отрицателен тест за коронавирус, които дават на притежателите им достъп до редица обществени места като барове, ресторанти, музеи и фитнеси, отбелязва в."Уолстрийт джърнъл". Тези мерки обаче не се приемат еднозначно от обществеността и в някои страни като Франция и Италия общественото недоволство се изля в бурни демонстрации, посочва изданието.
Властите в САЩ също търсят начини да насърчат хората да се ваксинират, като тази седмица щатът Калифориния и град Ню Йорк въведоха изискване за ваксинация за някои служители, които иначе трябва да се подлагат на регулярни тестове за коронавирус. По същия начин интернет гигантите "Фейсбук" и "Гугъл" обявиха, че ще изискват от всички свои служители, които работят в офисите им, да бъдат ваксинирани.
В."Вашингтон пост" цитира, видян от изданието вътрешен доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ, който сочи, че вариантът Делта не само е много по-смъртоносен и заразен от предишните щамове, но и че ваксинираните могат да се заразяват и да предават този вариант толкова лесно, колкото и неваксинираните. Данните от доклада дават основание на властите в САЩ да запазят препоръките си за носене на маски на закрито както от неваксинирани, така и от ваксинирани, каза федерален здравен служител, цитиран от изданието.
Новите случаи на коронавирус във Великобритания бележат ръст за втори пореден ден на фона спад на тестването, извежда в заглавие, в. "Гардиън". Британското издание цитира местния здравен експерт д-р Саймън Кларк, според когото, новият сезонен пик на КОВИД-19 от около 30 000 новозаразени дневно се дължи не само на варианта Делта, но и на комбинация от фактори, като лятната ваканция на учениците, топлото време и вдигането на повечето ограничения в страната.

Подобни статии