Васил Алексиев, старши спасител и инструктор по водно спасяване: Пощурелият климат направи мъртвото вълнение постоянно

Младите не щат професията, а тези, които я искат, са бавни плувци

"Напоследък младите не искат да се обучават, нямат и плувна култура. Идват, да речем, 30 души кандидати за спасители, а само половината покриват норматива за приемане в курса. За да започнат обучение, трябва да преплуват 50 метра за 55 секунди, оказва се, че повечето не могат", казва Васил Алексиев, старши спасител и инструктор по водно спасяване.

- Г-н Алексиев, има ли нещо вярно в поверието за Илинден, че морето "се обръща" на този ден и взема жертви? 

- Аз лично не вярвам, а и от гледна точка на дългогодишния ми опит не съм забелязал да има такава закономерност. Ето, днес (б.р. - 20 юли по стар стил) е Илинден, но водата е равна, морето е спокойно, флагът на нашия плаж в кв. "Крайморие" е зелен, всичко е перфектно. За мен няма нищо вярно, това е просто поверие. Суеверните хора по принцип се страхуват и спазват неписаното правило да не влизат в морето на този ден. Но статистиките сочат, че няма никаква закономерност що се отнася до случаите на удавяния. 

- А вашите колеги страхуват ли се от Илинден и от старите поверия? 

- Трябва да призная, че много от спасителите действително се страхуват. Имам много колеги, които са суеверни, и никой и нищо не може да ги накара да влязат в морето на Илинден. Затова всяка година си вземат отпуск на този ден, дори два дни, защото, знаете, по стар стил Илинден е на 20 юли, а по нов стил - на 2 август. Аз обичам да казвам, че за спасителите всеки ден е Илинден, тоест ние трябва да сме нащрек винаги. От първия ден, когато стъпим на плажа, до последния ден, в който сме на работа - за нас всеки ден е Илинден, защото инцидент може да се случи по всяко време и във всяка минута. 

- Извън поверието за Илинден има ли закономерност, че след този ден морето става много опасно и защо?

- И това не е съвсем вярно, аз не съм забелязал да има такава закономерност. Тези природни явления ние, хората, не можем да ги прогнозираме, нито да ги контролираме. Морето е най-опасно, когато се появи т.нар. мъртво вълнение, а такова винаги е имало и ще го има. Действително преди години мъртво вълнение за първи път се появяваше в края на юли и началото на август, а напоследък започва още в началото на сезона. Стари моряци и пенсионирани вече колеги спасители казват, че навремето е било друго. Но сега климатичните условия се промениха и не може да се прецени на коя дата ще се появи и колко ще продължи. Изменението на климата в световен мащаб промени всичко. И мъртвото вълнение е много по-често явление, засилва се и е непредвидимо. 

- Какво всъщност представлява мъртвото вълнение?

- То се появява като следствие от остатъка на ветровата вълна, която има голяма сила. Ветровата вълна - това са вълните с гребен, които виждаме да се разбиват в скалите. Когато времето утихне и вълните спрат, морето на повърхността изглежда гладко и спокойно, но силата на отминалата ветрова вълна остава да работи под вода. Повърхността е гладка, а отдолу засмуква, морските хора го наричат още сулуган или мъртвак. Има и подводни постоянни течения, които са различни от мъртвака, които също не са безопасни. Те се движат от север на юг, има и други течения - успоредни, перпендикулярни в зависимост от плажа, от залива и от мястото. От всички тях мъртвото вълнение е най-опасното, появява се периодично, предимно след големи ветрови вълни и когато вятърът утихне, част от тази вълна остава отдолу, а отгоре видимо няма нищо, защото вятърът е утихнал. За разлика от сулугана подводните дънни течения на места са по-изразени към бреговата ивица, а на други места се усещат повече по-навътре. Това течение е по-малко опасно, но неусетно те понася и те движи в южна посока. И ако е смесено с мъртво вълнение, тогава комбинацията става много опасна. 

- Спасителите вземат ли някакви превантивни мерки, когато се появи мъртво вълнение?

- Разбира се, мерките, които вземаме, са различни, от тази година правим и превенция. Първо вдигаме червен флаг, който означава "къпането забранено", което често гневи туристите. Те виждат, че морето е равно като тава, няма и следа от вълна и казват: "Защо не ме пускате да вляза във водата, няма вълни". Ние знаем, че морето е привидно отвън и изглежда тихо, а отдолу тегли, почиващите не го знаят. Затова разясняваме подробно.

- Този сезон имало ли е тежки и трагични инциденти?

-  На плаж "Крайморие" слава Богу тежки случаи досега не сме имали, но през последните няколко дни заради мъртвото вълнение имахме много леки инциденти. Дори и вчера имаше човек, който попадна в дънна яма, започна да се дави, да вика за помощ. Засякохме го веднага, колегите реагираха мигновено и го извадиха бързо, единият спасител, който участва в спасяването, е ватерполист и се справи блестящо. Дънната яма е много опасна, защото се появява вследствие прибоя на ветровата вълна и не се вижда, няма и как да се предвиди къде е. И човек внезапно попада в нея, изпада в паника вследствие на стреса от неочакваното попадане в дълбоко. Както си вървите в морето, потопени до кръста във водата, и изведнъж пропадате в бездна, това е шокиращо. Тези подводни ями са широки около метър в диаметър, а на дълбочина може да са по-дълбоки, може и по-плитки. Обикновено са около метър дълбоки. Само един случай имам, в който съм виждал яма, дълбока 3 метра. Тя се появи при инцидент, при който заседна яхта и бяха нужни две седмици да се изравни. Това лято имаме за съжаление и един трагичен случай, но той не е вследствие на удавяне. Млад мъж на 26 години, който е имал сърдечни проблеми, получи инфаркт и белодробна емболия. Беше във водата до колене, просто падна, майка му беше до него. Веднага се отзовахме на помощ, 45 минути се опитвахме да го спасим, но инфарктът беше масивен. 

- Има ли статистика колко души са спасени от удавяне през сезона?

- Няма такава статистика нито за отделните плажове, нито обща за Черноморието. Никой от спасителите не си води записки на колко души е помогнал. Но това лято аз съм си поставил за цел да проследя и от началото на сезона на нашия плаж сме спасили 12 души, предимно деца. При децата рисковете са най-големи и е най-опасно. Защото те са беззащитни и неопитни, не знаят как да реагират в критична ситуация. Най-важното за безопасността на децата, което не спираме да повтаряме от години, е да не се оставят дори и секунда без надзор. За съжаление на практика много често се случва обратното. Всяка събота и неделя търсим загубени деца. Родителите идват на вишката и казват: "Детето ми го няма, помогнете", и ние хукваме да търсим по ивицата и в морето едновременно, защото може да е навсякъде. Друг път пък намираме само дете, което плаче. Обявяваме по радиостанцията по целия плаж, че имаме намерено дете, родителите да се огледат и да дойдат да го приберат.

- Наблюдава се тенденция да се увеличава възрастта на спасителите, каква е причината?

- Така е, много от колегите са в пенсионна възраст. Това се получи заради разликите в заплатите в чужбина и у нас и младите избягаха навън. Първо заплатите там са в пъти повече - по 2500 евро месечно. Второ, тук сезонът е два-три месеца, а навън работят целогодишно. В САЩ например вземат по 8-12 долара на час. 

Това е причината младите обучени спасители да ги няма, а по нашите плажове да останат ветераните. Те са физически здрави, издръжливи и подготвени, но въпреки това възрастта си оказва влияние. Аз съм на 66 години и признавам, че не мога да надвия по бързина и сила един млад и трениран ватерполист на 25 години. Но пък ветераните имат повече стаж и са по-опитни и по-наблюдателни.  Тази година се наблюдава и друга интересна тенденция - има отлив на спасители от плажовете. Повечето отиват да работят на басейните, за което си има логично обяснение. Заплатите са еднакви, но на басейн работата е по-лека. Там отговаряш за 20-30 души, които се къпят в басейна, а на плажа са стотици, дори хиляди. 

- Вие сте инструктор по водно спасяване и водите курсове за спасители, има ли интерес към тази професия?

- Не толкова, колкото преди години. Преди 6-7 години сме правили по 10 -12 курса на година, а сега са двойно по-малко - по пет, максимум шест курса. Напоследък младите не искат да се обучават, нямат и плувна култура. Идват, да речем, 30 души кандидати за спасители, а само половината покриват норматива за приемане в курса. За да започнат обучение, трябва да преплуват 50 метра за 55 секунди, оказва се, че повечето не могат. 

- Най-важният съвет, който давате на туристите?

- Съветвам ги да спазват стриктно всички изисквания - в никакъв случай да не влизат в морето, когато са употребили алкохол или са се нахранили обилно. Поне два часа да изчакат. Защото, когато човек е преял и влезе във водата, голяма част от кръвта снабдява органите за храносмилане за сметка на тази в главата и в крайниците. Разсъждаваме по-бавно и движенията стават по-забавени, тялото се отпуска. И ако се случи нещо, човек не може да реагира адекватно. 

Подобни статии