Васил Велев от АИКБ: Недекларираната заетост е най-масовата сива практика

Недекларираната заетост е най-масовата сива практика, която се констатира на пазара на труда. Това посочи председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на кръгла маса на тема "Представяне и обсъждане на Национална карта на недекларираната заетост".

По тази причина АИКБ и партньорските й организации са се насочили към по-подробно изучаване на сивите практики на пазара на труда, като крайната цел е натрупването на предложения за ограничаването й, като не се създава голяма административна тежест за светлата част на икономиката, но и се ограничават сивите практики, коментира Велев. Той припомни, че АИКБ от 2010 г. оценява размера на сивата икономика чрез композитен индекс "Икономика на светло", като последните данни показват 21,48 на сто сив сектор в страната, докато през 2010 г. неговият дял е бил 36,65 процента. Въпреки намалението на дела на сивия сектор, той продължава да е значително над средното за ЕС, посочи Велев и подчерта, че усилията не трябва да отслабват, защото сивите практики натоварват изрядните компании, като ги лишават от конкурентни предимства и ощетяват заетите.
Във форума участват заместник-министрите на труда и на финансите Лазар Лазаров и Маринела Петрова, както и председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова. Проф. Емилия Ченгелова - ключов експерт по проекта на АИКБ и КНСБ "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост", ще представи Националната карта на недекларираната заетост.

Подобни статии

 • По мярката

  По мярката "60/40" са платени 884 млн. лв., запазени са 300 000 работни места

  Общо 884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40, като средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която посети предприятия в Добрич и региона, подпомагани чрез мерките за запазване на заетостта, съобщиха от социалното министерство.

  70
 • Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта

  Тази година близо 15 000 безработни ще работят на субсидирани работни места със средства от Националния план за действие по заетостта през 2021 г. Част от тях ще продължат работата си от миналата година, тъй като имаме програми, които осигуряват заетост по две години, но около 10 000 нови безработни ще могат да бъдат включени в тази субсидирана заетост. Това казва в интервю за БГНЕС Елка Димитрова, директор на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност” в МТСП.

  55
 • Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании са заявили желание да сключат договори със студенти

  Над 200 компании от страната са заявили желание да сключат договори със студенти. Това е станало известно на среща на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ с представители на Министерство на образованието и науката, на която са били обсъдени възможностите, които предоставя Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател, съобщиха от АИКБ.

  119