Васко Василев стана рекламно лице на Валенсия

Световноизвестният цигулар е главен герой в документален филм за Масанаса

Световноизвестният цигулар Васко Василев блесна в нова светлина. Виртуозът е сред главните лица в документалния филм Massanassa Viva, който цели да популяризира красотите и културата на Валенсия, Испания. И по-точно - тези на община Масанаса.

Създателите на проекта го описват като „документален поклон пред града, културата и традициите, представен чрез универсалния език на музиката“.
Във филма, който се разгръща в малко повече от 44 минути, виждаме изпълнения на родния майстор на тънката струна на различни локации, сред които градски улици и чудни полета.

Фенове от България и чужбина побързаха да го поздравят за представянето му. Продукцията е финансирана от кметството на Масанаса.
Припомняме, че в края на март Васко Василев участва в подобен проект, но родно производство. Тогава виртуозът пропътува пътя от Валенсия до България, за да свири по снежните върхове на Пирин. Цигуларят прекара три дни от изгрев-слънце до късно през нощта на белоснежните писти на Пирин. Начинанието си завърши, облечен само с костюм, каращ ски, свирейки „Зима” от “Годишните времена” на Вивалди. Музикалният шедьовър прозвуча на 2525 м надморска височина в изпълнение на цигулка „Калкани“ от 1714 г.
„Няма по-безценен спомен от изгрева в Пирин под връх Тодорка, когато малко след 7 ч. сутринта виждаш как се събужда природата. Усещането е нереално - едновременно приземяващо и космическо. Възможността да стана свидетел на това три поредни сутрини намирам за голям подарък и благодаря на Юлен за поканата да споделя красотата на българската природа чрез музика“, сподели тогава той. Всичко това маестрото направи по повод стартовете за Световната купа в гигантския слалом за мъже и за Световното първенство за младежи по ски алпийски дисциплини.

Подобни статии