Вече е ясен финалният актьорски състав на "Бурята" с режисьор Робърт Уилсън

 Вече е ясен финалният актьорски състав на "Бурята" с режисьор Робърт Уилсън. Кастингът е бил направен от режисьора след края на първия етап от репетициите между 1 и 18 юни тази година, уточняват от трупата на Народния театър.

Точно месец преди театралното събитие, световноизвестният американски режисьор пристигна в София. Той дойде в България за втория, финален етап на репетициите на творбата от Уилям Шекспир.

Официалните премиерни дати са 18 и 19 ноември 2021 г. на голяма сцена, но представления ще има и на 14, 16 и 17 ноември.

Робърт Уилсън кацна на летище "София" в неделя следобед, заедно с творческия екип на спектакъла - корежисьора Ан-Кристин Ромен, Ясмин Табасоми - художник костюми и грим, Марчело Лумака - художник осветление, Дарио Фели - звукорежисьор, Юта Ферберс - драматург и Мари де Теста - сценограф.

Вторият етап на репетициите започна, а билетите за трите премиерни спектакъла и следващите представления ще бъдат пуснати в продажба до броени дни.

Робърт Уилсън е завършил изкуство и архитектура в института "Прат" в Ню Йорк. Заедно с композитора Филип Глас създава прочутата опера "Айнщайн на плажа", която се играе години наред. През последните години си сътрудничи с трупата на "Берлинер ансамбъл", където е поставил едни от най-известните си спектакли - "Опера за три гроша" на Брехт, "Леонс и Лена" на Георг Бюхнер, "Лулу" на Франк Ведекинд и сонетите на Шекспир. Сред най-новите му театрални работи са и "Носорози" от Йожен Йонеско в Националния театър "Марин Сореску" в Крайова, Румъния, "Последната лента на Крап" от Самюъл Бекет в Сполето, Италия, "Приказки" от Пушкин в Театър на нациите в Москва. През 2019 г. поставя в "Еспас Карден" в Париж моноспектакъла "Мери каза, каквото каза" с Изабел Юпер.

 Работил е и с редица знаменитости от различни сфери на изкуството - Лу Рийд, Том Уейтс, Марина Абрамович, Сюзан Зонтаг, Уилям Дефо, Изабела Роселини, Стив Бушеми, Михаил Баришников, Лейди Гага. През 1991 г. основава The Watermill Center, пърформанс лаборатория в Ню Йорк.

 

Подобни статии