Вечните – новите Отмъстители

Спасяват хората от много лоши извънземни

Снимка: МАРВЕЛ/ ДИСНИ/ ФОРУМ ФИЛМ БЪЛГАРИЯ Вечните са 10 и с различни суперсили.

След като повечето от Отмъстителите бяха избити, от „Марвел“ решиха да запълнят вакуума и въведоха на екран нови и още по-мощни супергерои – Вечните.

От вчера по кината у нас и по света новото суперзрелище „Вечните“ е премиерно.

Тези, които харесваха всички филми за Отмъстителите, определено ще бъдат повече от доволни. А и има директна връзка между двете саги. Следвайки събитията от „Отмъстителите: Краят“, където имаше масово измиране на супергерои, сега една неочаквана трагедия принуждава Вечните да се разкрият и да се обединят срещу най-древния и най-опасен враг на човечеството – Девиантите.

Вечните са древни извънземни, които живеят направо тайно на Земята от хиляди години. Те наблюдават и напътстват хората, помагат им да се развиват и стават свидетели на постигнатите от тях чудеса. През всички изминали векове те остават в сянка и никога не се намесват пряко в човешките дела, но когато чудовищни създания, наречени Девианти, за които се смята, че са изчезнали отдавна, мистериозно се завръщат, Вечните са принудени отново да се обединят и да опитат да предпазят човечеството.

„Марвел“ не са пестили пари за този проект, но са успели да се вмъкнат в бюджет от $200 млн. Впечатляващият актьорски състав включва Ричард Мадън (Роб Старк от „Игра на тронове“) като всемогъщия Икарис. Анджелина Джоли като свирепата жена воин Тина (директна препратка към древната богиня Атина Палада). Салма Хайек като мъдрата духовна лидерка Ейджак. Всъщност в оригиналните комикси Ейджак е мъж, но тук ролята е дадена на жена, която е един вид майка закрилница за всичките. В едно от редките си интервюта Салма споменава, че няколко пъти отказвала различни роли на „Марвел“, защото мислела, че ще й дадат на някоя второстепенна баба. Но сега се съгласила да е закрилницата, защото ролята е нетипична за супергерой.

Кит Харингтън, когото познаваме като Джон Сняг (Сноу в пиратските преводи на филма) от „Игра на тронове“ се превъплъщава в Черния рицар Дейн Уитман, който обаче не е част от Вечните. Супергероите Вечните са 10 на брой. Общо взето, е голяма бъркотия с имена и националности. Имаме си даже и Гилгамеш – същия от преданията на шумерите, който се спасява от Потопа, а в Библията е познат като Ной. Има китайци, индийци, афроамериканци, има гей двойка, осиновила момче и т.н. В този филм най-добре се отразява цялата политкоректност, към която в последно време се стреми Холивуд.

Режисьорка е китайката Клоуи Жао, позната със „Земя на номади“. Лентата спечели три награди „Оскар“ тази година – за филм, за актриса (Франсис Макдормънт) и за режисура. Жао направи още няколко много силни творби, които са типично арткино, но сега се намеси в най-касовото с „Вечните“. Естествено, това е филм, който е направен да се гледа най-добре на възможно най-добрия екран, у нас го пускат на 3D, IMAX 3D и 4DX.

Подобни статии