Вегетарианците са изложени на по-малък риск от тежко преболедуване от Ковид-19

Вегетарианците са изложени на по-малък риск от тежко преболедуване от Ковид-19, предаде Ройтерс, като цитира данни от проучване, направено в шест държави.

За хората, които са изключили месото от менюто си, вероятността да прекарат тежко болестта намалява със 73%, твърдят учените.

Заключението е направено на базата на данни, получени от 2 884 лечебни заведения, в които са полагани грижи за пациенти с новия коронавирус.

С 59% е по-малък рискът от тежък Ковид-19 за хората, които не консумират друго месо освен риба.

Изследователите обаче не могат да докажат, че определен вид диета създава защита срещу тежки форми на Ковид-19, нито пък че намалява възможността от разболяване.

Диетите, основаващи се на растителни продукти, са богати на полезни хранителни вещества, витамини и минерали, което е важно за здрава имунна система. Рибата осигурява на човешкия организъм витамин Д и омега-3 мастни

киселини, които имат противовъзпалителни свойства, отбелязват учените.

Консумацията на полезни за здравето продукти като плодове, зеленчуци, зърнени храни е намаляло по време на пандемията, сочат данните от друго проучване на хранителните навици, направено в САЩ. Хранителните навици на американците са проследени преди и по време на пандемията от новия коронавирус. Според данните, актуални към юни 2020 г., американците са увеличили потреблението на нездравословни храни, десерти и напитки, съдържащи захар по време на пандемията.

"Хората се нуждаят от помощ, за да не запазят този начин на хранене", казва Сохюн Парк от Центровете за контрол и превенцията на заболяванията в САЩ, чиито експерти са съавтори на последното изследване.

Подобни статии