Вехт закон пуска лъва от клетката

Дупки в НК пазят джамбазите

Снимка: Ивайло Цветков

Бандити ветерани крадат колите ни. Най-ударно в момента работят три групи, съставени от топджамбази, познати от десетки години в подземния свят, разказаха от МВР, като посочиха, че печалбата на всяка от формациите не пада под 120 000 лв. (виж тук).

Безспорно седмичната печалба е тлъста. Никой уважаващ себе си джамбаз няма да откаже, още повече като едно – законът го пази. Какво значи това? Това означава, че Наказателният кодекс е толкова вехт, че в него се мъдрят текстове, в които има не врати, а цели порти, през които се промушват апашите и се изкарват божи кравички, които не искали да крадат джипа например, а само да му огледат модерното табло.

На полицаите май вече тотално им омръзна да хващат автокрадци, и то от такъв калибър като Лъвицата, Пери, Хастара, Гопето, Софиянчето, Пуйката. Знаят, че те ще наемат перфектни адвокати, които с лекота ще използват НК, за да ги изкарат навън. Звучи парадоксално, но е факт. За да се докаже автокражба, бандитът трябва да е хванат едва ли не в движение на автомобила, хванал здраво волана, като преди това обаче чрез наблюдение и с всички позволени от закона средства се документира как разбива ключалката, как тръгва, как мести скоростите. Такова нещо в нормалния свят няма как да стане. Освен това всички доказателства къде крият свитите лимузини, как наемат гаражи и скривалища с подставени лица, Темида не зачита. Накрая обвинението срещу подобни професионалисти се смачка до смешното – вещно укривателство - ако намерят в тях някоя машинка за отключване на най-мощните возила например. Нищо че с нея се задигат автомобили за по 300-400 000 лв. Той укривал човека. Никой не го и пита откъде е намерил пари и да я купи. Повечето, да не кажем всички, джамбази се светнаха вече и започнаха да се водят на работа в някакви малки фирмички. Ако обаче някой си направи труда да ги провери, ще види, че там и очите не са им виждали, не знаят и че съществуват.

Интересното е, че в НК бяха приети някакви промени, уж да заковават автокрадците, но те си стоят на хартия, а съдиите масово работят по стария текст. Докато това не се промени изначално и Темида не си отвори очите, такива бандити ще печелят стотици хиляди левове, ще се ширят в палати, ще ги изкарват всеки път от килията. А старците ще плачат с малките си пенсийки, честните лекари, инженери, учители, професори и т.н. ще мизерстват и ще се чудят как да си платят сметките.

Интересен е и друг въпрос. Защо в 21-ви век и при такава луда конкуренция няма млади звезди, а са се развихрили стари кримки. Има едно логично обяснение, което дори част от апашите споделят. Пандемията ги удари, те стояха затворени и почти без набези около година. След като се върнаха на улицата, успяха за няма и седмица да задушат прохождащите апаши.

Сега, ако пак не искаме само да броим колко коли са откраднати за ден в страната (минимум 5), ще трябва НК да се промени. Иначе лъвът пак ще излезе от клетката, а хастарът ще си стои обърнат навътре - скрит от закона.

Подобни статии