Веселин Налбантов от асоциацията на хотелиерите: Само с български туристи не можем да спасим сезона

Веселин Налбантов

- Г-н Налбантов, каква е ситуацията в Слънчев бряг, след като плажните ивици бяха открити?

- Ситуацията не е розова, всички сме наясно, че курортът е празен. Плажовете бяха открити, концесионерите си изпълниха задълженията - почистиха, лъснаха всичко, сложиха чадъри и шезлонги, свалиха цените, осигуриха спасители, лекари, но туристи няма. Има само три-четири отворени хотела в момента и те работят от няколко дни.

- Г-н Налбантов, каква е ситуацията в Слънчев бряг, след като плажните ивици бяха открити?

- Ситуацията не е розова, всички сме наясно, че курортът е празен. Плажовете бяха открити, концесионерите си изпълниха задълженията - почистиха, лъснаха всичко, сложиха чадъри и шезлонги, свалиха цените, осигуриха спасители, лекари, но туристи няма. Има само три-четири отворени хотела в момента и те работят от няколко дни. В тях, доколкото знам, имаше някакви български туристи в почивните дни.

- Виждате ли светлина в тунела?

- Надяваме се, всички за това се борим с общи усилия да постигнем нещо. В края на миналата година се очертаваше много силен сезон. Лично аз за моя хотел имах 60-70% запълненост от резервации за юни и 90% за юли. След като ни сполетя кризата с коронавируса, започна масово анулиране. Нищо не може да се прогнозира на този етап.

- На какви туристи ще разчитате този сезон?

- Разбира се, че разчитаме на български туристи. Слънчев бряг обаче е много голям комплекс с голяма леглова база и само родните туристи няма как да стигнат. Наясно сме, че има сериозни причини и самите туристи да се колебаят относно решението си за почивка. На първо място тези причини са психологически - страхуват се, на второ - финансовата криза, и трето - много хора са си използвали платените и неплатени отпуски по време на карантината. Сега и да искат да почиват, нямат отпуск. Нямаме яснота и кога ще почнат чартърните полети. Но със сигурност не можем да разчитаме само на българския пазар. Трябва ни сериозна чартърна програма.

- Хотелите в готовност ли са да отворят и кога?

- Повечето хотели имат готовност да отворят. Има и такива, които вероятно няма да отворят, поне такива са им нагласите за момента. Ако обаче дойдат туристи, готовност имаме всички. Но за да отвори един хотел, трябва да се запълни поне наполовина. Това са огромен брой легла, разходи за персонал и други. Днес получих информация, че чартърите от Великобритания ще тръгнат най-рано от 1 юли. Нямаме потвърдена чартърна програма от нито една страна. Тоест и ние не знаем какво се случва и какво ще се случва. Но се надяваме от началото на следващия месец да тръгнат чартърите и сезонът да се завърти.

- Разчитате ли на помощ от държавата?

- Разчитаме много на правителството да ни подкрепи в тази тежка битка. Днес имахме среща с министър Деница Сачева именно във връзка с програмите за подпомагане на бизнеса, които за съжаление не работят при нас. Условията са такива, че ние нямаме законово основание да се възползваме от тях. Предложихме мярка 80 на 20 за туризма. Ще бъде обсъдена с тристранката и се надявам да влезе след месец. От 1 юли действащата сега мярка 60/40 се удължава и ще бъде променена, така че и фирмите от сферата на туризма да могат да се възползват от нея.

- Да разбирам ли, че в отрасъла няма налични пари и това е допълнителен проблем?

- Точно така. Целият отрасъл няма пари и това е много сериозен проблем. Досега работихме с пари от туроператорите, които идваха от ранни записвания. Но тази година с пандемията нещата се провалиха. Сега ни е необходим спешен финансов ресурс, дори и лихвени заеми. Има една мярка, по която се отпускат по 300 000 лева без обезпечение, която очакваме да бъде отворена. Това са свежи пари, с които ще можем да осигурим заплати за работниците. Навсякъде в Европа се отпускат спешно и бързо такива заеми, вземат се неотложно мерки на минутата, даже на секундата. При нас обаче всичко става много бавно и трудно, има много бюрократични издевателства. Днес обсъждахме точно как държавата да облекчи тези бюрократични процедури.

- Какво най-лошо очаквате да се случи, ако не получите държавна помощ?

- Ясно е, че много от нас ще фалират. За някои неща закъсняхме много и те не могат да се върнат. Много късно се произнесоха нашите управници кога ще приемаме туристи. Още от месец март ни се обаждаха от Полша, от Молдова и Украйна и се молеха да им кажем откога ще може да се пътува. Но ние мълчахме. Дори имаше изказвания от нашите власти, че деца няма да се пускат, сега се оказа, че ще пускаме и деца. Да, обаче дали ще дойдат деца вече не се знае. Този въпрос е много важен и трябваше много по-рано да се изясни, защото има детски лагери, а и много семейства, които идват на почивка, са с деца. Как да си планират те почивката в България, когато не знаят дали ще ги пуснат с децата? Гърците например още преди месец си обявиха датата - 15 юни, на която ще отворят границите за туристи.

- Как ще изхранвате туристите, ще има ли шведски маси?

- Шведските маси няма да са забранени, ще работим отново по този модел, но с определени условия и при строги правила. Едното например е, че туристите ще трябва да са в ресторанта с ръкавици. Наше задължение е да им осигуряваме три пъти на ден за всяко хранене ръкавици. Масите ще са разположени на разстояние една от друга от метър и половина. Там където ресторантите са с по-малък капацитет и разреждането на масите намалява местата, гостите ще се хранят на смени - това не е проблем. Всички стаи, заведения, общите части на хотелите трябва да се дезинфекцират непрекъснато, а това допълнително ще ни натовари финансово, но и с това ще се преборим.

- Как стои въпросът с персонала, има ли дефицит на кадри?

- Засега нямаме такъв проблем, защото няма и туристи. Аз работя с 30% от необходимия персонал, защото няма работа засега. Но проблемът е, че държавата се бави и всичко остава на гърба на работодателите, на хотелиерите и ресторантьорите. Това не е от полза за никого. Ако ни отпуснат подпомагащи мерки, ние ще назначим повече работници и тези хора няма да стоят както сега на социални помощи. Така и държавата ще се облекчи. Знаем, че много бизнеси няма да оцелеят, но ако държавата побърза, ще може поне някои да оцелеят. Банковият сектор вече гледа с лошо око на туризма, защото е ясно, че той е много потърпевш от ситуацията. Но ние всички сме в една лодка и тя обърне ли се - става лошо за всички. Апелът ни е към правителството - побързайте, докато е време да спасим каквото можем. Досега лекарите и полицаите бяха на първа линия, а сега на първа линия е туристическият бранш. Не желаем подаръци, но се нуждаем от помощ.

- С какво Слънчев бряг може да привлече туристи в тази ситуация?

- Ето тук е мястото да напомня, че държавата отново нищо не направи, за да привлечем туристи. А в тази сложна ситуация имахме такава възможност и то много добра възможност, която се изпусна. От месеци тръбим, че заливът на Слънчев бряг има уникална йонизация, която убива всякакви вируси и бактерии. През 1959 г. неслучайно това място е избрано, за да се построи първият санаториум. Избират го не заради пясъка, а заради въздуха. Молихме се да бъдат изпратени тук на място учени и да изследват климата в Слънчев бряг и да докажат, че тук има природен феномен и че курортът е мястото, на което коронавирус не може да оцелее. Мястото наистина е уникално - тук се кръстосват 8 ръкава на течения, което създава една уникална йонизация, която убива всички вируси. Туберкулоза и малария е имало по онова време, когато е построен първият санаториум - и тук тези болести са изчезвали. Това не е лъжа, нека да се провери и с днешна дата. Това е доказано преди много години от лекари и учени. Има три подобни места в света - едното е в Хималаите, другото в Мексико и третото е Слънчев бряг. Но трябваше да ни чуят и с днешна дата да направят нови изследвания, които официално да го докажат. Това щеше да е огромна световна реклама за курорта и със сигурност щеше да привлече интереса на туристите.

- Какви са най-оптимистичните ви очаквания от сезона?

- В най-добрия вариант се надяваме на много минимална печалба, а повечето от нас очакват оптимистично да излязат от сезона на нула. И на това ще сме доволни. В тази особена и тежка ситуация и нулата ще бъде добра печалба.

 

Подобни статии