Ветеринарният лекар д-р Елена Сиракова: Биволско око издава лаймската болест, бълхите пренасят и тения

Лаймската болест, предавана от кърлежи, е упорита и опасна инфекция. Оказва се, че тя не е единствената инфекция, предавана от животни. Кои са те и как да избегнем рисковете от зараза – ценни съвети даде ветеринарният лекар д-р Елена Сиракова. Тя отправи и препоръки към собствениците на домашни любимци.

Внимавайте, бум на инфекции

През лятото се наблюдава бум на паразитните болести и това е притеснително. Все по-често се сблъскваме с векторно предавани болести, особено при кучетата. Това са болести, предавани чрез ухапване от кърлежи, комари, пясъчни мухи и бълхи. Лаймската болест идва след ухапване от кърлежи и мухи. Заболяването рефлектира върху стави, сърце, лимфна система, централна нервна система и бъбреци. След около месец от ухапването на кърлеж мястото на ухапването се зачервява, там човекът или животното усеща парене и сърбеж. По тялото се развива овален обрив, които нараства все повече и повече във времето, като това развитие на обрива става бавно и постепенно. В диаметър достига до пет сантиметра и наподобява биволско око, който ние наричаме мигриращ еритем. Явяват се висока температура, болки в мускулите и ставите, гадене, повръщане, кашлица, обща слабост и дразнение на очите от светлината.

Кажете на доктора кога и къде сте ухапан от кърлеж. Лаймската болест често се пропуска, не се мисли за нея и диагностицирането обикновено става доста късно. Причината е, че не винаги протича типично и рядко се разкрива с обрива тип биволско око. Задължително трябва да кажете на доктора, че сте ухапан от кърлеж, и то кога, къде и как е станало това ухапване - предупреди д-р Елена Сиракова, собственик и управител на ветеринарна клиника "Вита вери". Доказва се с кръвни лабораторни тестове, но най-точно е вземането на биопсичен материал от кожната лезия и откриването в нея под микроскоп на борелии - това потвърждава категорично диагнозата.

Избягвайте храсталаците

При разходки из природата е препоръчително да вървите по горските пътеки и да не се навирате из храсталаците. Също така, като ходите на пикник, трябва да сядате на одеяла, предназначени за пикник, тъй като по тревата е доста вероятно да има кърлежи, които могат да ви ухапят в областта на седалището. Дрехите, които носите при излети сред природата, трябва да са от памук и с бежовосив цвят. По възможност носете дълги панталони и блузи с дълги ръкави. Мажете се с репеленти, които отблъскват кърлежите. Обработвайте тревните площи с препарати за борба с кърлежи, мухи, комари и бълхи. Като се приберете вкъщи, огледайте себе си и домашните си любимци дали нямат някои кърлеж.

Вадене на кърлеж

Кърлежът трябва да бъде премахнат колкото е възможно по-скоро. Ако сте някъде далече из природата, където обикновено няма доктор, за да го извадите навреме, има два начина. Първият е най-добър - да го издърпате с пинцета. Вторият е да го изтеглите с ръкавица или с подръчни средства, но никога с гола ръка. Кърлежът трябва да излезе цял. След изваждане измийте мястото на ухапването с вода и течен сапун, след което го намажете със спирт или с йодна тинктура. Изваденият кърлеж затворете в малко стъклено шишенце и го занесете в лаборатория за изследване. По преценка на лекар може да ви се назначи антибиотик. Необходимо е в следващите 30 дни да следите за повишаване на температурата, мускулни и ставни болки, главоболие, обрив по тялото, както и за появата на други симптоми.

И бълхите разнасят болести

Бълхите са опасни насекоми, защото смучат кръвчица и пренасят болести. Освен дискомфорт при ухапването, който се изразява в сърбеж и безпокойство, те причиняват и алергичен дерматит. При разчесването на тази екзема може да се получат рани. Освен това бълхите пренасят някои видове тения, като например Dipylidium caninum. Тя заразява както домашния любимец, така и човека. Клиничните признаци са намален апетит и периодична диария. Често членчетата на тенията се откриват около ануса или в изпражненията. Те приличат на семки от краставица.

Бъркат дирофилариозата с конюктивит

Това е заболяване, разпространяващо се от комари. Причинява треска, анорексия, полиартрит, бъбречна и сърдечна недостатъчност. Клиничните признаци са кашлица, диспнея, асцит, венозен застой и обща слабост. В последно време все повече дирофилариоза се наблюдава и при човека. Със затоплянето на климата се разширява и географското й разпространение. При човека се наблюдава пулмонална дирофилариоза. Причинява се от Dirofilaria immitis. Друг вид, наречен Dirofilaria repens, се локализира в дермата или в субмукозата с подкожни възли. Тези възли се откриват по различни области на тялото, като има и очна форма. Признаците при нея са сърбеж, зачервяване, подуване на клепачите, фотофобия и блефароспазъм. Често това сериозно паразитно заболяване се бърка с обикновен конюнктивит.

Не забравяйте профилактиката

Стопаните на домашни любимци да се грижат правилно за здравето на животинките си. Не става дума само да ги хранят, но и да ги обезпаразитяват редовно и да ги изследват за векторни болести. Както виждате, симптомите са многообразни и се проявяват в напреднал стадий, когато лечението е трудно и дори невъзможно. За щастие навременната профилактика посредством съвременни тестове може да спаси вашия най-добър приятел от тежка болест и от сигурна смърт. Разполагаме с бързи и лесни тестове за всички тези паразитни заболявания. За изследването са необходими само няколко капки кръв. Самото тестване става за броени минути. След като мине сезонът на кърлежите и комарите, тоест октомври и ноември, е препоръчително да се направи комбиниран тест за всички тези заболявания, независимо че видимо любимецът е здрав.

Подобни статии