Вицепремиерът Пеканов: Няма риск за парите от Плана за възстановяване, с част от тях ще купим медицински хеликоптери

Парите, които България трябва да получи от Плана за възстановяване, не са под риск. Това увери служения вицепремиер по управлението на евросредствата Атанас Пеканов след заседание на Министерския съвет..

Документът бе пуснат за обществено обсъждане, след промяната по него от страна на служебният кабинет. Страната ни трябва да получи 12,6 млрд. лв. в следващите години. Относно заемите заложени в Плана Пеканов коментира, че за тях ще взимат решение редовния кабинет. Заемната част обаче не пречи Плана да бъде внесен в Брюксел. По думите му в бъдеще с тези пари трябва да се случват реформи.

Вицепремиерът изброи няколко от промените в Плана като посочи, че са пренасочили повече пари за образование и здравеопазване. В енергетиката също за заложени три нови големи проекта. Пеканов изтъкна, че отпада проекта за модернизиране на Напоителни системи, защото формата в която е бил заложен не отговаря на изискванията за намаляване на вредите върху околната среда. Като компенсация се предлага фонд за земеделското стопанство.

Пеканов коментира, че са намелени парите за София, но средствата за метрото се запазват. В Плана се предвижда и закупуване на 7 медицински хеликоптера.
“Това е уникален инструмент, с който ЕС се опита да подпомогне възстановяването на държавите членки. ЕС успя доста отговорно и единно да отговори на кризата.
Този план е на цялата държава”, коментира Пеканов и благодари на всички министерства и институции участвали в промяната на Плана.

Подобни статии