Вицепремиерът Пеканов: Няма риск за парите от Плана за възстановяване, с част от тях ще купим медицински хеликоптери

Парите, които България трябва да получи от Плана за възстановяване, не са под риск. Това увери служения вицепремиер по управлението на евросредствата Атанас Пеканов след заседание на Министерския съвет..

Документът бе пуснат за обществено обсъждане, след промяната по него от страна на служебният кабинет. Страната ни трябва да получи 12,6 млрд. лв. в следващите години. Относно заемите заложени в Плана Пеканов коментира, че за тях ще взимат решение редовния кабинет. Заемната част обаче не пречи Плана да бъде внесен в Брюксел. По думите му в бъдеще с тези пари трябва да се случват реформи.

Вицепремиерът изброи няколко от промените в Плана като посочи, че са пренасочили повече пари за образование и здравеопазване. В енергетиката също за заложени три нови големи проекта. Пеканов изтъкна, че отпада проекта за модернизиране на Напоителни системи, защото формата в която е бил заложен не отговаря на изискванията за намаляване на вредите върху околната среда. Като компенсация се предлага фонд за земеделското стопанство.

Пеканов коментира, че са намелени парите за София, но средствата за метрото се запазват. В Плана се предвижда и закупуване на 7 медицински хеликоптера.
“Това е уникален инструмент, с който ЕС се опита да подпомогне възстановяването на държавите членки. ЕС успя доста отговорно и единно да отговори на кризата.
Този план е на цялата държава”, коментира Пеканов и благодари на всички министерства и институции участвали в промяната на Плана.

Подобни статии

 • Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  Президентът Радев от Брюксел: Скъпата енергия е общоевропейски проблем

  „Основната тема днес е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който пристигна за участие в провеждащия се там Европейски съвет.

  71
 • Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  Премиерът Стефан Янев: Мога да нося политическа отговорност

  "Склонен съм да понеса отговорността, както и всички от служебния кабинет. Въпросът е дали ние заедно като общество може да носим отговорност за своето настояще и бъдеще". Това обяви служебният премиер Стефан Янев по повод въвеждането на новите мерки срещу разпространението на коронавируса.

  76
 • Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  Президентът Румен Радев: Надявам се кабинетът да ни преведе през тежката криза

  "Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.

  90